САЩ остават лидер, а Русия отстъпва на трето място сред Саудитска Арабия по добив на петрол

Енергетика / Свят
3E news
532
article picture alt description

Русия е загубила второто си място по ниво на добив на петрол в света, изоставайки през април след Саудитска Арабия. САЩ остават лидер с производство от 12,061 млн. барела на ден, сочат данните на Министерство на енергетиката на Русия, агенцията за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA) и доклада на ОПЕК.  

До юли 2018 г. Русия бе световен лидер по нефтодобив, но през август бе изместена от САЩ, които оттогава досега остават водещи. Русия до април оставаше неизменно на второ място, а на трето се нареждаше Саудитска Арабия.

Така, според информацията от юнския доклад на ОПЕК, добивът на петрол в Саудитска Арабия през април е нараснал със 17 %, в сравнение с месец март – 11,642 млн. барела на ден. Според данните от сайта на Министерство на енергетиката на Русия, руската страна през април е осъществила добив от 46,406 млн. тона петрол, което е равно на 11,34 млн. барела на ден. Добивът през месец март е бил около 11,3 млн. барела на ден, уточнява Прайм.
По данни на EIA,САЩ през месец април са свили добива с 5,3 % в сравнение с март. През месец март добивът е бил 12,73 млн. барела на ден, а през април – 12,123 млн.

САЩ, през ноември 2017 г. за пръв път са постигнали исторически рекорд по добив на нефт за последните почти 50 години. Показателят тогава е достигнал 10,103 млн. барела на ден срещу 10,044 млн. барела на ден през ноември 1970 г. След ноември 1970 г. дневният добив на петрол в САЩ е започнал да спада в резултат на изтощаването на традиционните запаси, а през септември 2008 г. се е свил до 3,974 млн. барела на ден.

За последните 10 години обаче добивът на нефт в САЩ се е възстановил в резултат на развитието на технологиите, подпомогнали достъпността до шистовите и трудноизвлекаеми запаси. Като допълнителен стимул се отчита и свалянето през 2015 г.  на забраната за експорт, продължила цели 40 години.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща