САЩ може да отстъпят глобалното лидерство в атомната енергетика на Китай

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
818
article picture alt description

Атомната енергетика в САЩ се сблъска със сериозни предизвикателства, а за решаването им е необходимо политическо решение

 

Атомната енергетика в САЩ се сблъсква със сериозни предизвикателства. Ако не се предприемат ефективни политически стъпки, то САЩ ще отстъпят на Китай световното лидерство в атомната енергетика. Това е заявил изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол в изказване пред комисията по енергетика и природни ресурси към американския сенат, информират специализираните издания.

 

Фатих Бирол е напомнил, че в разстояние на 60 години лидери в световната атомна енергетика, определящи съответно и развитието на ядрените технологии са били САЩ, тогавшният СССР (Русия), Франция и Япония, но „за последните две десетилетия Китай бързо разви ядрената си енергетика, увеличавайки мощностите си от три действащи реактора през 2000 година до 46 в края на миналата година. При продължаване на тези тенденции, Китай в разстояние на 10 години ще изпревари САЩ“.

 

Според мнението на Бирол, запазването на атомния сектор в страната може да стане чрез съхранение на настоящите атомни електроцентрали и продължаването на срокът им на експлоатация. За решаването на тази задача пречат дори не толкова технически, колкото икономически проблеми, тъй като редица щати спират своите АЕЦ още преди срокът им на експлоатация, заради икономически проблеми и неизгодната конюнктура на пазара на електроенергия. За преодоляването на този проблем се изискват политически решения.

 

Директорът на IEA е припомнил, че днес ядрената енергетика в САЩ, както и преди произвежда два пъти повече електроенергия без въглеродни емисии, отколкото вятърната и слънчевата енергия взети заедно, освен това АЕЦ играят важна роля за енергийната сигурност на страната. Това е особено вярно за северните региони на САЩ, които изпитват скок на търсенето на електроенергия и газ по време на големите студове, каквито е имало и през тази зима и когато слънчевата енергия е недостатъчна.

 

Друга важна стъпка за запазване на ядреният потенциал на страната, по думите на Бирол трябва да стане развитието на иновационни атомни технологии от ново поколение, на първо място малкте модулни реактори (SMR) .

 

Припомняме, че в доклада на „Фонд Карнеги за света“ от месец май миналата година се казва, че Китай планира мащабна програма за развитие на атомната енергетика в периода до 2030 г. и при успех се готви да стане глобален лидер в областта на развитието на ядрените технологии. Според доклада, към 2050 г. Китай може да има построени няколко стотин ядрени реактора. В случай на успех делът на ядрената енергетика в Китай може да нарасне от настоящите 4,5 % до 10 % през 2030 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща