САЩ и Русия наложиха вето за мерки на ООН срещу турската операция в Сирия

Икономика / Свят
3E news
556
article picture alt description

Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие относно становище за военната операция на Турция в Сирия на закрито заседание за обсъждане на действията й, предаде „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

САЩ и Русия наложиха вето на становището на пет европейски членове – Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Полша, които осъждат операцията.

Петимата членове на Европейския съвет, които свикаха срещата в четвъртък от 15 страни-членки призоваха Турция в съвместно изявление „да прекрати едностранните военни действия“. Те заявиха, че операцията заплашва прогреса срещу терористичната групировка „Даеш“, въпреки че една от целите на операцията е да изчисти всички останали терористи на групировката от региона.

Руският посланик в ООН Василий Небензия, чиято страна е ключов съюзник на Башар Асад, заяви пред репортери, че всяко изявление на Съвета относно Сирия трябва да се занимава с по-широки въпроси, включително присъствието на чужди сили в страната.

Посланикът на САЩ Кели Крафт каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп “е дал яснота”, че САЩ “по никакъв начин” не одобряват решението на Турция да организира военно нахлуване в североизточна Сирия. Тя каза пред репортери, че президентът е подчертал пред турското правителство, че носи “пълна отговорност” за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за гаранцията, че терористите от Крафт подчерта, че “неспазването на Турция ще доведе до последствия”.

По-късно в четвъртък министърът на отбраната Хулуси Акар проведе разговори с френския си колега Флоранс Парли, американския министър на отбраната Марк Еспер и държавния секретар по отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Според прессъобщение на турското Национално министерство на отбраната, Акар е казал в Парли в телефонно обаждане, че целта на операцията е елиминиране на съществуващи терористични групировки в региона източно от река Ефрат, както и да се създаде коридор за мир, за да се гарантира, че сирийците, живеещи в Турция, могат да се върнат в родината си.

Акар казал още на Парли, че Турция е “единствената държава-членка на НАТО и коалицията, която води битка гърди в гърди с „Даеш“ и е неутрализирала повече от 3 000 терористи на Даеш”, се казва в изявлението.

Акар също информирал колегата си за чувствителността на Турция по отношение не само на терористите, но и на техните укрития, позиции, оръжия, инструменти и оборудване по време на изпълнението на операцията.

“Ние отдаваме голямо значение не само за сигурността на нашата страна и нация, но и на сигурността на религиозни и етнически групи, живеещи в региона”, каза той.

Проявява се изключително внимание, за да се предотвратят щети на цивилни и невинни хора, както и на исторически, културни и религиозни структури, инфраструктурни съоръжения и елементи на приятелски и съюзнически държави в региона, добави Акар.

Турция стартира операция „Мирна пролет“, третата в поредицата от трансгранични антитерористични операции в Северна Сирия, насочени към терористи, свързани с „Даеш“ и сирийските кюрди на 9 октомври в 16:00 ч.

Операцията, проведена в съответствие с правото на страната на самоотбрана, произтичащо от международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, има за цел създаване на свободна от терор зона за завръщане на сирийците в района източно от река Ефрат, контролиран от подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), в които доминират терористите от страна на сирийските кюрди, се казва в изявлението на Турция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща