Саудитската Aramco планира инвестиции в четири проекта за втечнен природен газ в САЩ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
578
article picture alt description

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия  Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) планира да инвестира в четири проекта за втечнен природен газ (LNG) в САЩ, става ясно от информация на  Wall Street Journal от вторник. Изданието се позовава на свои източници.


„Петролната компания на Саудитска Арабия, Aramco е ограничила списъка на интересуващите я проекти до четири LNG-проекта в САЩ и смята да съобщи за сделки през първата половина на тази година“, пише изданието, позовавайки се на източници.


Според информацията, сред проектите, обсъждани от Aramco са производителят на газ Tellurian от Хюстън, изместен с плановете си да построи терминал за експорт на LNG в Луизиана. Освен това, саудитската компания се интересува от американската   Sempra Energy, разработваща пет американско-мексикански LNG-проекти. Отбелязва се, че компанията е обсъждала с Aramco проектът си  Port Arthur в Тексас.


Спроед източниците на изданието, саудитската нефтогазова компания разчита на придобиване на пакети от акции в проектите. Размерът на потенциалните инвестиции те се съобщава, но се отбелязва, че това е важно решение за Саудитска Арабия, която преди това бе един от големите доставчици на енергия за САЩ.


Сега САЩ благодарение на шистовата революция през 2023 г. според МАЕ ще могат да осигурят 60 % от енергията си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща