Санкциите на САЩ срещу Иран може да са в основата на цените на петрола през тази година

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
697
article picture alt description

Основен двигател на цените на петрола през 2019 г. може да станат американските санкции срещу Иран, цитира становище на експерти The Wall Street Journal.

Санкциите влязоха в сила през ноември и доведоха до понижение на доставките на ирански петрол на пазара с около 1,3 млн. барела на ден от 2,3 млн. барела на ден през лятото на тази година. Вашингтон обаче предостави обаче изключения за редица страни като Индия и Южна Корея, благодарение на което те и сега купуват от страната от порядъка на 1 млн. барела на ден.

Действието на изключенията обаче приключва в средата на месец май и тогава са възможни няколко варианта за развитие на събитията. В частност, властите от САЩ може да не издадат нови разрешения и тогава доставките на петрол на световния пазар да паднат с 1 млн. барела на ден или могат напълно да отменят санкциите, а тогава доставките ще се увеличат с над 1 млн. барела на ден.

„Това ще окаже сериозно влияние върху цените“, смята старши икономистът от Cornerstone Macro Иън Стюарт. Според него, цените може да скачат с 15-20 долара за барел в едната или другата посока в зависимост от развитието на ситуацията.
Друг важен фактор, в по-далечно бъдеще са темповете на ръст на световната икономика.


„Основният въпрос за петролния пазар ? Разбира се,  е настъпването на рецесия в световната икономика“, казва научният сътрудник от Council for Foreign Relations Еми Майерс. - „И именно когато, а не ако“.


Опасенията по повод забавянето на глобалния ръст се засилват, след като по-рано Международният валутен фонд влоши прогнозата си за ръста на световната икономика през 2019 г. до 3,5 % от очакваните по-рано 3,7 %. Производителите на петрол се интересуват изключително много от икономическия ръст в Азия.


„Основен въпрос при закритите преговори на ОПЕК+ във Виена бяха растящите опасения по повод търсенето, особено в Азия, където са основните им потребители“, казват експертите от консултантската компания Energy Aspects.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща