Само зелени торове ще произвежда мултинационалната компания Iberdrola до 2027 г.

Iberdrola се ангажира да ръководи енергийния преход, а това е задача, в която за последните 20 години компанията е инвестирала 120 милиарда евро.

Климат / Свят
Рая Лечева
1493
article picture alt description

Мултинационалната испанска компания Iberdrola си поставя за цел заедно със своя партньор, Fertiberia да декарбонизира производството на амоняк и да произвежда само зелени торове в Испания до 2027 година. Със 170 годишна история, Iberdrola в момента е световен лидер в енергетиката, водещ производител на вятърна енергия и едно от най-големите енергийни предприятия в света по отношение на пазарна капитализация. „Ние започнахме енергийния преход от две десетилетия за борба с изменението на климата, да предоставяме чист, отговорен и интелигентен бизнес модел“, коментират от компанията.

Iberdrola се ангажира да ръководи енергийния преход, а това е задача, в която в рамките на последните 20 години компанията е инвестирала 120 милиарда евро, превръщайки се в световен лидер в областта на възобновяемите енергийни източници.

„Днес нашите емисии са само 80 грама / kWh, една трета от тези в нашия сектор в Европа и планираме да ги намалим наполовина през 2025 г. и да достигнем климатична неутралност в Европа до 2030 г. и в световен мащаб през 2050 г.“, посочват от Iberdrola в доклада на ЕК от Европейската кръгла маса за индустрията „Making the most of Europe’s climate leadership“.

За постигането на тази цел, ще достигнем тази година рекорд за всички времена от 10 млрд. евро в зелени инвестиции.

„Като част от голям брой инициативи, насочени към достигане на най-амбициозните климатични цели на глобалния договор на ООН, ние защитаваме това привеждане в съответствие с климатични цели и индустриални политики, което ще създаде богатство и висококачествени работни места в Европа,“ са най-високите цели на компанията.

Интегриране на зелен водород, ВЕИ и водноелектрически помпени станции

Конкретно, със своята компания партньор Fertiberia, Iberdrola ще постигне целта да декарбонизира производството на амоняк и да произвежда само зелени торове в Испания до 2027 г., чрез интегриране на зелен водород, възобновяеми източници и водноелектрически помпени инсталации.

За тази цел Iberdrola ще стартира двете най-големи предприятия, произвеждащи зелен водород за промишлена употреба в Европа, в размер на 800 MW електролитен капацитет с инвестиция от над 1,8 млрд. евро. Първото предприятие, Пуертолано И (Puertollano I) ще се състои от слънчева централа, литиево-йонна акумулаторна система и 20 MW електролизатор.

Помпените съоръжения за съхранение ще осигурят на новите инсталации възобновяема енергия целодневно (на 24 часова база). Водещият проект на Iberdrola, хидроелектрически комплекс Tamega в Португалия, с инвестиция от 1,5 млрд. евро има достатъчно капацитет да захрани 2 милиона домакинства с чиста енергия за цял ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща