Ръстът на петролните цени се ускори до близо 4 процента

Енергетика / Свят
3E news
429
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол вечерта се ускори до почти 4 процента, а за кратко стойността на WTI дори надхвърли 45 долара за барел за пръв път от 6 март, сочат данните от търговията.

Цената на януарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е на ниво от 47,87 долара за барел и се увеличава (плюс) с 3,93 процента в сравнение с предишната сесия. По-рано Brent се повиши до 48,01 долара з барел.

Фючърсите за януари за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се търгуват при цена от 44,97 долара за барел – плюс 4,43 процента спрямо стойността, постигната на предишната сесия. По-рано през деня WTI се повиши до 45,18 долара за барел.

Наблюдателите на пазара са ентусиазирани. Според тях борбата с коронавируса дава резултати и очакват, че прогнозите на водещите организации и компании в света ще бъдат преразгледани в посока нагоре.

Петролните котировки се сринаха на 6 март, след като страните от ОПЕК+ не успяха да се договорят за промяната на параметрите на споразумението за ограничаване на добива на петрол и за продължаването му. В резултат, на 1 април бяха свалени ограниченията за добив на страните, участващи в споразумението в предишното обединение. Цените на петрола реагираха със спад и отвориха на ниво от 50,25 долара за барел за Brent, но завършиха със спад от 9 % - до 45,29 долара.

През март петролът поевтиня повече от два пъти.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща