Ръст на британската лира след новината за постигната Брекзит сделка

Европейските пазари на акции също приветстват новината, като основните фондови индекси вече нарастват силно, заличавайки сутрешното си негативно представяне

Икономика / Свят
3E news
341
article picture alt description

Новината за постигната сделка за Брекзит между Великобритания и ЕС доведе до поскъпване на британската лира до 5-месечни върхове спрямо долара и еврото, съобщи БНР. Паундът нараства с 0,6% към 1,2988 щатски долара, търгувайки се в най-високо ниво от 13-ти май насам. В същото време еврото се понижава с 0,3% към най-ниско ниво от 8-и май около 0,8574 британски лири.

Информацията за договорената нова Брекзит сделка допринесе и за поскъпване на единната европейска валута спрямо долара, като еврото нараства с 0,5% към 1,1140 долара, търгувайки се в най-високо ниво от 26-и август насам.

Европейските пазари на акции също приветстват новината, като основните фондови индекси вече нарастват силно, заличавайки сутрешното си негативно представяне, отбелязва националното радио.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се покачва с 0,75% към 396,86 пункта, достигайки най-високо ниво от май 2018-а година, докато немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 0,85% към най-висок ниво от края на юли 2018-а година, а френският CAC40 се повишава с 0,55%.

Основният индекс FTSE100 на борсата в Лондон също отчита добро повишение от близо 0,7%, въпреки че рязкото поскъпване на британската лира към 5-месечни върхове е на теория негативно за мултинационалните компании, влизащи в този фондов индекс.

Европейският дългов пазар също реагира на анонсираната нова Брекзит сделка, като инвеститорите започнаха да продават държавни облигации, които досега имаха статута на "финансово убежище", и това доведе до ръст на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните германски облигации се повишава със 7 базисни пункта към -0,33%, като растеж отбелязва доходността и на останалите основни облигации като тези на Франция и Холандия.

Лихвата на 10-годишните британски книжа пък се повишава с 4 базисни пункта към 0,75%, след като по-рано днес тя падна за кратко до 0,66% на фона на първоначални информации за провал при преговорите между Лондон и Брюксел.

За сега обаче няма сериозно движение при ирландските държавни облигации, като доходността на 10-годишните книжа на Република Ирландия се повишават с едва 2 базисни пункта към 0,06%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща