Русия разчита, че газотранспортната система на България ще е готова за газа от „Турски поток“ към 1 януари

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
535
article picture alt description

Русия разчита, че газотранспортната система на България ще е готова за доставка на газ от „Турски поток“ към 1 януари 2020 година, е казал пред журналисти след заседанието на руско-българската междуправителствена комисия министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров, съобщава РИА Новости.

„По отношение на строителството на газопровода за Сърбия, ние днес обсъдихме перспективите за осъществяването на този проект, като разчитаме на тези срокове, които е определила българската страна, така че до 1 януари да бъде осигурено завършване на газопровода, за да се пусне потока от газ по „Турски поток“, е казал министъра.

„България е заинтересована от разширяване на газотранспортната система на страната, започвайки от българо-турската граница до границата със Сърбия. Разбира се, ние сме заинтересовани от развитието на дейностите по линията на „Турски поток“. Парламентът на страната в края на 2018 г. прие нова енергийна стратегия и в рамките на тази стратегия ние заявяваме нашите интереси за развитието на този проект. Този проект има изключително голямо значение не само за България, но е като цяло за целия регион и затова ние наричаме този проект „Балкански поток“, е отбелязала от своя страна министъра на енергетиката на България и съпредседател на междуправителствената комисия от българска страна Теменужка Петкова, информира още изданието.

По-късно Мантуров е подчертал пред журналисти, че пред българите стои задачата да осигурят до 1 януари строителството на участъка от газопровода от турско-българската граница до българо-сръбската. „До 1 януари 2020 година. Задачата е поставена така, а след колко време, мисля че по-добре ще е навярно госпожа Петкова да коментира“, е добавил министъра.

Агенцията припомня, че през юни председателя на „Газпром“ Алексей Милер е казал, че газотранспортните системи на България и Сърбия с цел приемане на газ от „Турски поток“ планират да ги разширят, като срокът е до края на 2019 година.

Проектът за газопровода „Турски поток“ предвижда изграждането на две тръби с капацитет от по 15,75 млрд. куб м газ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща