Русия подготвя стратегия за развитие до 2050 г. при ниски нива на парникови газове

Енергетика / Свят
3E news
577
article picture alt description

Министерството на икономическото развитие на Русия публикува проект на Стратегия за дългосрочно развитие на страната до 2050 г. при ниски нива на парникови газове. Той се фокусира върху два основни сценария за нисковъглеродно развитие - основен и интензивен.

Основният сценарий, който се счита за най-изпълним, предвижда увеличение на производството на атомна енергия от 203 TWh през 2017 г. до 225 TWh през 2030 г. и 260 TWh през 2050 година.

Заложените параметри в него ще позволят намаляване на въглеродния интензитет на руския Брутен вътрешен продукт с 9% до 2030 г. и с 48% до 2050 г. Това ще се постигне с редица мерки, включително мащабно повишаване на енергийната ефективност, развитие на атомната и възобновяемата енергия, намаляване на горската сеч и разширяване на защитените горски територии, пише електронното издание world-nuclear-news.org

Интензивният сценарий предвижда още по-засилени мерки, които биха позволили на Русия да постигне въглероден неутралитет през втората половина на XXI век.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща