Русия и Гърция обсъдиха „Турски поток“ и газовото сътрудничество

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
761
article picture alt description

„Обсъждат се различни варианти за продължаване на „Турски поток“. Всички опции, както се казва са на масата. Но те трябва да бъдат търговски обосновани и привлекателни“, каза заместник-  министъра на Русия Александър  Грушко, на брифинг след преговори в Гърция.

 

За Русия е важно „Турски поток“ да получи подкрепа от ЕС и европейските страни, заинтересовани от диверсификацията на енергоснабдяването си трябва да работят активно в тази посока в Брюксел, каза руският зам.- външен министър. Грушко припомни, че това е „ключовият елемент“ за вземане на технологично решение за избор на основен или допълнителен маршрут за продължаването на „Турски поток“.



Заместник-министъра на Русия Александър Грушко проведе в министерство на външните работи и с премиера на Гърция преговори за сътрудничество в газовия сектор. На брифинг след преговорите, в късните часове в петък той отбеляза, че „гръцко-руското сътрудничество в газовия сектор не се ограничава само с перспективата за продължаване или не през територията на Гърция на „Турски поток“ или „на част от него, съобщиха пуските агенции. По думите му „в полезрението“ на руските компании са проекти за продължаване на газификацията на гръцките острови, в това число и с използване на малко тонажни кораби.


Грушко напомни също така, че дела на руския газ в енергийния баланс на Гърция е над 60 %.

В четвъртък председателят на „Газпром“ Алексей Милер потвърди плановете за завършване на строителството на газопровода в Сърбия, по който ще се транспортира газ по „Турски поток“ до края на 2019 г. Газопроводът, чието строителство се планира да започне най-скоро ще тръгва от сръбско  -българската граница и ще стига до сръбско-унгарската граница. Дължината на трасето е 403 километра.


Руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Сърбия на 17 януари съобщи, че Русия е готова да вложи 1,4 млрд. долара в продължението на „Турски поток“ до европейските страни през Сърбия. Президентът на Сърбия Александър Вучич от своя страна уточни, че Москва и Белград ще финансират заедно продължението на газопровода през територията на страната. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща