Русия е отстъпила на Саудитска Арабия лидерството и по доставки на нефт за Китай

Енергетика / Свят
3E news
404
article picture alt description

Бразилия през септември е станала третият по големина доставчик на петрол за Китай, а Русия е отстъпила лидерството си на Саудитска Арабия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на данни от китайската митническа служба.

Бразилия през миналия месец по обем на доставки за Китай е изместила от третото място Ирак, който сега отстъпва на пето място. Обемът на доставките на нефт от Бразилия за Китай през септември е нараснал до 4,49 млн. тона от 2,96 млн. тона година по-рано.

Освен това Саудитска Арабия си е върнала лидерството по доставки на петрол за Китай през миналия месец, а в резултат Русия спада но второ място. Това става, след като Саудитска Арабия отстъпи първото място на Русия през предишните два месеца. Според данните, Саудитска Арабия е доставила за Китай 7,78 млн. тона нефт през септември, което се равнява на 1,89 млн. барела на ден в сравнение с 1,24 млн. барела на ден през август.

В същото време, според изчисленията на агенцията, Русия през миналия месец е доставила за Китай нефт в обем от 7,48 млн. тона или 1,82 млн. барела на ден, което с 18,6 % надхвърля годишните показатели и с 32,8 % августовските.

„За първите 9 месеца на 2020 г. Русия остава лидер по продажби (на нефт за Китай) с обем от 64,62 млн. тона, което е с 16 % над годишните показатели. Обемът на доставките на Саудитска Арабия е 63,57 млн. тона, което е с 6,5 % повече от година по-рано“, пише агенцията.

Септемврийските доставки на нефт от САЩ за Китай са нараснали до 3,9 млн. тона в сравнение с 518 хил. тона година по-рано.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща