"Росатом" планира да пусне първия вятърен парк в Алдигея през лятото

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
2643
article picture alt description

Правителствената пресслужба на Република Адигея съобщава, че „Росатом“ планира пускането на първия вятърен парк. „Първото производство се очаква през лятото на настоящата година, като паркът ще се състои от 60 ветрогенератора, всеки от които с мощност 2,5 МВт“, се казва в съобщението. Общата инсталирана мощност на вятърния парк ще бъде 150 МВт.

Напредъкът по реализацията на проекта беше обсъден от ръководителя на Република Адигея Мурат Кумпилов и генералния директор на АО „НоваВинд“ (дъщерна компания на „Росатом“, управляваща развитието на ветрогенерацията) Александър Корчагин на работна среща, състояла се по време на Руския инвестиционен форум в Сочи. По информация на правителствената пресслужба, вятърният парк е включен в програмата за енергийно развитие на Адигея.

„Заинтересовани сме от проекта, който може да посрещне нарастващите нужди от електропроизводство на републиката“, сподели Кумпилов. От „НоваВинд“ съобщават пред „Интерфакс“, че вятърният парк в Адигея е първият значим проект за ветроенергийно производство в Русия и пилотен проект за „Росатом“. Споразумението за изграждането му е подписано през септември 2016 г. по време на инвестиционния форум в Сочи, а стойността на проекта се оценява на 12 милиарда рубли.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща