„Росатом“ иска да е сред 15-те големи морски превозвачи в света, готов е да инвестира 7 млрд. долара

Енергетика / Свят
3E news
623
article picture alt description

Руската държавна компания „Росатом“ е готова да изразходва с цел постигане на световно лидерство при морските превози сумата от 7 млрд. долара, става ясно от публикация на в. „Ведомости“. Амбициозните планове на държавната корпорация за навлизането й в новия за нея бизнес за морски превози са изложени в презентация за банки, с която се е запознало изданието.

„Росатом“ се готви да стане един от 15-те големи морски превозвача в света, се посочва срред целите в презентацията. Плановете са за доставка на товари от Югоизточна Азия за Европа по Северния морски път, прихващайки част от товарите от южния път – от Азия за Европа през Тихия и Индийския океан, Суецкия канал, Средиземно море и Гибралтарския пролив. Товаропотокът на южния път е около 1 млрд. тона годишно, в това число 570 млн. тона контейнерни товари, се казва в презентацията. „Росатом“ разчита на 72 млн. тона товари годишно, основно контейнерни – 43 млн. тона.

Използвайки Северния морски път може с 10-32 % да се съкрати времето на пътя от големите азиатски пристанища (Хонконг, Шанхай, Йокохама и др.) до главните европейски пристанища като Ротердам, Копенхаген, Саутхемптън, Хамбург и др., смятат от „Росатом“. Ако държавната корпорация успее да изпълни плановете си, то в сегмента с контейнерите тя ще догони световният лидер – датската компания Maersk, която през 2018 г. е превозила 40-43 млн. тона контейнерни товари.

„Росатом“ има сериозно намерение да реализира проектът, твърдят два източника на „Ведмости“, като че иска да стартира още през 2020 г. , а през 2023 година да постигне приходи от около 700 млн. долара годишно, през 2024 година – до 4 млрд. долара, а от 2026 година да стигне до ниво от 5,6 млрд. долара, според презентацията. Това е два пъти по-малко от осъществяваното от гражданската продукция на компанията през 2018 г. – 770 млрд. рубли. Приходите на „Росатом“ от производството на атомно въоръжение не се разкриват, но Промсвязьбанк ги оценява на около 240 млрд. рубли през 2018 година.

Капиталовите вложения са от порядъка на 6,97 млрд. долара, като от тях 5,76 млрд. долара ще бъдат вложени в строителството на съвременни товарни кораби, а останалите в модернизация на пристанищната инфраструктура, ремонт на флота и други съдове. Финансирането на проекта, включително и създаването на флота, „Росатом“ смята да осъществи със собствени средства, банкови кредити и реинвестиране на парични потоци в проекта в пропорция от 21,50 и 29 %, се посочва в цитираната презентация.

ВТБ, която е стар партньор на „Росатом“ обсъжда възможност за финансиране на строителството на атомни ледоразбивачи и други арктически проекти на държавната корпорация, е заявил представител на ВТБ, съобщава още „Ведомости“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща