Рекорд по производство на електроенергия от ВЕИ през 2018 г. отчита Германия

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
3105
article picture alt description

Над 40 % от електроенергията в Германия през 2018 г. е произведена от алтернативни източници. Година по-рано този показател бе 38 %, а преди 10 години – едва 16 %.

Вятърните, слънчевите и водноелектрическите (ВЕЦ) централи , както и тези на биомаса на територията на Германия са произвели почти 220 млрд. кВтч за миналата година, съобщава DW, позовавайки се на Института за слънчеви и енергийни системи Frauenhofer (ISE Frauenhofer).
Благодарение на необичайно дългото лято с голям брой слънчеви дни в мрежите са отчетени над 4,3 % повече електроенергия от 2017 г. В частност производството на слънчева енергия е нараснало с 16 %. Благодарение на слънчевото лято през 2018 г. Германия е поставила рекорд по производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

В същото време газа и каменните въглища като енергоносители са се използвали значително по-малко. Кафявите въглища обаче продължават да играят важна роля в енергетиката. От тях през 2018 г. е произведена почти една четвърт от цялата електроенергия в Германия. Този показател за последните години практически е без промяна. Кафявите въглища са единственият енергоносител, който Германия си го осигурява сама и е рекордьор и в това отношение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща