Путин ще посети Унгария, очаква се обсъждане на енергийните проекти

Енергетика / Свят
3E news
503
article picture alt description

Президентът на Русия Владимир Путин ще бъде на работно посещение в Унгария по покана на премиера Виктор Орбан. В рамките на посещението в Будапеща се планира обсъждането на двустранното сътрудничество и международната проблематика. Наблюдателите обаче са категорични, че основната част от разговорите ще се съсредоточи върху енергетиката и проектите, осъществявани от двете страни. През юли 2017 г. председателят на „Газпром“ Алексей Милер и министъра на външните работи на Украйна Петер Сиярто подписаха пътна карта за изпълнение на редица дейности, насочени към развитие на газотранспортната система на Унгария.

„Газпром“ за първите 9,5 месеца на настоящата година е осъществил доставки за Унгария в обем от 8,9 млрд. куб м, което е със 17 % повече от цялата 2018 г. През 2017 г. доставките са били 7,6 млрд. куб м.

През територията на Унгария трябва да мине и втората тръба от „Турски поток“, чието разклонение през България е под друго име - „Балкански поток“. Очаква се в рамките на разговорите да бъде обсъден напредъка по проекта досега и набелязване на по-нататъшните действия от унгарска страна.

Най-важният проект, който в момента е в центъра на вниманието на двете страни е изграждането на двата нови енергийни блока на АЕЦ „Пакш 2“. През тази година бе постигнат напредък по проекта, като през март външният министър на Унгария Петер Сиярто съобщи, че ЕС дава „зелена светлина“ за новите мощности, а през месец юни държавната корпорация „Росатом“ започна строително-монтажни дейности на площадката на „Пакш 2“. В края на октомври стана ясно, че унгарската страна изпреварващо е утвърдила техническият проект за АЕЦ „Пакш 2“. Следващ етап за проекта, според очакванията е свързан с издаване през 2020 г. от унгарската страна на лицензия на  „Росатом“ за строителството на централата. Документите за строителството на новите атомни мощности в Унгария бяха подписани през 2014 г.

Очаква се също така руската и унгарската страна да уредят и взаимоотношенията си във връзка с експорта на петрол по нефтопровода „Дружба“. В частност става въпрос за замърсяването на доставките, което доведе до спирането на износа до пълното очистване на системата ( от порядъка на 350 хил. до 1 млн. тона петрол, според различни източници). Възобновяването им започна през лятото на тази година. Сега очакването е уреждане на отношенията между руските “Транснафт”, “Лукойл” и унгарската MOL.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща