Путин: без транзит на газ от Русия, Украйна няма да има и „реверс“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
681
article picture alt description

В случай на загубата на транзита на газ от Русия, Украйна няма да може да организира неговият виртуален реверс,  при това преките доставки биха стрували на Киев два пъти по-евтино. Това е заявил пред журналисти руският президент Путин, цитиран от ТАСС.
Той е отбелязал, че би искал да разбере плановете на Киев за това дали в края на краищата ще бъде подписан нов договор за транзит на газ от Русия през Украйна.

„А ако няма транзит ? Вие разбирате, че тогава няма да има и реверс. В края на краищата реверсът е виртуален...Това е глупост, глупост, това е лъжа, никакъв реален реверс няма“, е казал Путин. Той е обяснил, че невъзможно, например, сутрин да се пуска газ в реверсивен режим – транзит за Европа, „а през нощта, както крадец през нощта, да се превръща в реверсивен режим – това е технологично невъзможно просто“.  „Следователно, какво става: газа отива за Европа, отклонения от транзитните газови тръби върви през цялата територия на Украйна, газа се взима (от Киев) в обичаен режим и след това на книга се пише, че това е реверс.  Частично отива на територията на съседните страни, откъдето има поставена малка тръба, свързали са няколко тръби и се правят, че постигат количествата. В действителност тях ги няма“, е казал още Путин.

„Представете си, че транзит липсва. Тогава няма да има и доставки на газ за Украйна“,  е продължил президентът на Русия. - Това е толкова сериозен въпрос, те се заблуждават, занимават се с някакви политически дрязги, вместо да помислят за обикновеният гражданин на Украйна, който живее с настоящите проблеми и е принуден да плаща непоносима цена за всички тези политически фокуси“.

„В крайна сметка Украйна плаща два пъти по-скъп газ, отколкото можеше да го получава“, е казал Путин. По думите му по-рано руската страна е говорила с представители на украинската опозиция Виктор Медведчук и Юрий Бойко за това, че при преминаване към преки доставки цената на газа за Киев ще е по-ниска с 25 %. Президентът, освен това е обърнал внимание на това, че за последните години в Украйна с 1400 % са се увеличили цените за топлинната и с около 1000 % на електроенергията, а реалното ниво на живота на украинците „пада катастрофално“.  „Това може ли да се пренебрегне, може ли да се плюе на това?“, е отбелязал Путин. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща