Путин: В интерес на всички участници на петролния пазар е да не допуснат скок на цените

Русия е готова да обсъди ситуацията на петролния пазар в рамките на ОПЕК+ и с американските партньори в това число и за ограничаване на добива с 10 млн. барела на ден

Енергетика / Свят
3E news
589
article picture alt description

Руският президент Владимир Путин е поръчал на руския енергиен министър Александър Новак в най-скоро време да проведе преговори с чуждите партньори за постигане на балансирано решение за цените на петрола. „Бих искал Александър Валентинович, при разговорите с вашите колеги от други страни, с които вие скоро ще преговаряте – вие казахте, в понеделник да се стремите за балансирано решение в съответствие с интересите на всичките ни партньори“, е казал Путин на видео съвещание за ситуацията на световния петролен пазар, според публикуваните материали.

Путин е подчертал, че за Русия не е необходимо понижение на цената на петрола под 40 долара за барел.  „Ние никога не сме поставяли пред себе си такава цел, тъй като нашият бюджет е разчетен за 40 долара за барел“, е казал президентът. Той е добавил, че причината за понижението на цената и добива е свързана преди всичко с коронавируса и с понижението, настъпило вследствие на спада на търсенето от транспорта, промишлеността т.н. Путин е подчертал, че е дал тази заръка преди началото на съвещанието, което по-късно е продължило при затворен режим.

От думите на руския президент става ясно, че Русия би се чувствала комфортно при цена от 42 долара за барел.

Според материалите, публикувани на сайта на руския президент става ясно, че добивът в условията на понижено търсене трябва да се свие с обем от порядъка на 10 млн. барела на ден от нивото от първото тримесечие тази година, като това трябва да се случи чрез партньорство с другите страни.

„По предварителна оценка мисля, че може да става въпрос за ограничение в обем от порядъка на 10 млн. барела на ден, или може би малко повече. Затова се събрахме, за да обсъдим този въпрос“. „Разбира се, всичко трябва да стане в партньорство“ , е заявил той.

Русия, освен това смята за необходимо за обединяване на усилията с другите страни, добиващи петрол. В тази връзка Путин напомня, че руската страна не е инициатор на разпада на сделката ОПЕК+.

„Готови сме за споразумение с партньорите си и в рамките на този механизъм ОПЕК+, и сме готови за взаимодействие със Съединените американски щати по този въпрос. Смятам, че е необходимо да обединим усилията си за балансиране на пазара и за тази цел да координираме действията си по добива“, е добавил президентът.
По думите на Путин, Русия е в тесен контакт със Саудитска Арабия и САЩ по обсъждането на ситуацията с цените на петрола. Всички страни са заинтересовани от съгласувани действия по даденият въпрос. „Всички се безпокоим от създалата се ситуация, всички сме заинтересовани от съвместни и, искам да подчертая, координирани действия за осигуряване на дългосрочната стабилност на пазара“, е казал Путин.

В интерес на всички участници на петролния пазар е да не допуснат скок на цените в бъдеще, когато търсенето ще възобнови ръста си, смята още руският президент.

„Очевидно е също така, че глобалният петролен сектор, сблъскващ се днес с такива системни проблеми, в бъдеще, когато търсенето ще расте, а то неизбежно ще се възстанови, секторът може да се сблъска с остър дефицит на ресурси, с петрол с всички отрицателни последствия за световната икономика, така че и цените може да излетят в този момент“, каза Путин на съвещание за ситуацията за глобалните енергийни пазари.

„Затова в името на общите интереси е да се избегне такъв сценарий за развитие на събитията“, е добавил Путин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща