Проучване: Унгария не може да удовлетвори енергийните си нужди без нови енергоблокове на АЕЦ „Пакш“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
865
article picture alt description

„За да се откаже напълно от изкопаемите горива, Европа не може да се опира изцяло на възобновяемите енергийни източници“, заяви в Будапеща Ласло Гарбаи, който представи проучване на основата на анализ на кеймбриджкия професор Дейвид Дж. Маккей.

Според проучването, двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ с мощност 2400 мегавата не могат да бъдат заменени само от възобновяеми източници на енергия, съобщава Világgazdaság. Вместо настоящите енергоблокове, които ще бъдат спрени след няколко години, е необходимо да се построят нови.

За да се произвежда електроенергия само от ВЕИ е необходимо създаването на вятърна централа с площ 3000-4000 кв. м., а ако АЕЦ трябва да се заменят с централи, които работят на биомаса, ще е необходимо засаждането на 9600 кв. км култури. Слънчевата електроцентрала през зимата произвежда само 15% от обема електроенергия, изработван през лятото. За съхраняването на електроенергията, която покрива денонощното потребление на страната, ще бъдат нужни акумулаторите на 4-5 милиона електромобили.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща