Производството на LNG в Русия през 2035 г. се планира на ниво от 80-120 млн.тона годишно

Енергетика / Свят
3E news
385
article picture alt description


Русия планира през 2035 г. да произвежда 80-120 млн. тона втечнен природен газ (LNG) годишно, заявява министъра на енергетиката на Русия Александър Новак пред списание „Енергийна политика“.

В край на тази година министърът прогнозираше производството на LNG да е в обем от 100-120 млн. тона годишно през 2035 година.

Новак казва също така, че „през 2019 година общият внос на газ в страните от Европа по предварителни данни е надхвърлил 310 млрд.куб м, което е почти 60 % от общото търсене на региона, а вносът на руски газ – над 200 млрд. куб м, или 45 % от търсенето“.

„Виждаме, че въпреки прогнозите, експортът на руски газ за Европа не само не намалява, но и се увеличава в глобален мащаб. Дори ръстът на доставката на LNG за Европа, който като цяло е довел до спад на интереса към тръбопроводния внос на газ не е засегнал горивото от Русия: сред експортьорите на тръбопроводен газ само руският „Газпром“ демонстрира повишение на обемите на пазара“, допълва той.

„Независимо от това, че през 2019 година по предварителни оценки, доставките на „Газпром“ за Европа са се понижили незначително, обемът за експорт все пак надхвърля нивото от 2017 г. В същото време големи европейски производители като Норвегия, Великобритания и Нидерландия са свили присъствието си в Европа“, подчертава Новак.

През 2019 г. Русия е произвела над 40 млрд. кум м газ като LNG в сравнение с 27 млрд. куб м през 2018 година, отбелязва още Новак.

„Важно е, че руският LNG е конкурентен не само на азиатските пазари, където се доставя 69 % от руския втечнен газ (и 75 % от световния обем на LNG), но и на традиционните за руския тръбопроводен газ европейски направления заради ниската цена на себестойността и по-краткото транспортиране“, добавя Новак.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща