Проектната компания за АЕЦ „Аккую“ е поискала разрешение за строителството на трети блок на атомната централа

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
807
article picture alt description

Проектната компания АО „Аккую Нуклеар“, която извършва строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция по проект на „Росатом“ е подала заявление до Турската агенция по атомна енергетика (ТАЕК) за лицензия за строителството на трети блок на централата, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение от компанията.


„Заявлението за получаване на лиценз за строителството на блок №3 от АЕЦ „Аккую“ е подадена в ТАЕК в края на март. АО „Аккую Нуклеар“ подготви и представи в ТАЕК съответният пакет от документи“, са съобщили от агенцията.


В края на 2018 г. Турската агенция по атомна енергетика издаде така нареченото ограничено разрешение за строителство с участието на Русия на втори енергиен блок на АЕЦ „Аккую“. Ограниченото разрешение фактически е предварителен документ, позволяващ изграждане на обектите от бъдещия енергиен блок, с изключение на реакторната инсталация. През март бе съобщено, че компанията „Аккую Нуклеар“ (в състава на „Росатом“), изпълняваща проектът за изграждане на първата АЕЦ в Турция очаква през първото полугодие на тази година да получи основен лиценз за строителството на втори енергиен блок на атомната централа.

Строителството на енергиен блок №1 на АЕЦ „Акк,ю“ започна през април 2018 г. Проектът за АЕЦ включва четири енергийни блока с руски реактори ВВЕР-1200 поколение 3+, отговарящи на най-високите, така наречени постфукушимски стандарти за сигурност. Стойността на проекта е от порядъка на 20 млрд. долара. Пускът на първи блок на АЕЦ „Аккую“ се планира за 2023 г., а след това по един енергиен блок на година. Проектът за АЕЦ „Акк,ю“ се осъществява по схемата „построй, притежавай, експлоатирай“, по който руската страна ще построи атомната електроцентрала и ще я управлява.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща