Президентът на САЩ смята да прекрати режима на търговски преференции с Индия и Турция

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
803
article picture alt description

Президентът на САЩ смята да отмени режимът на преференции с Индия и Турция, съобщават международните агенции. Системата на търговски преференции осигурява по-добър достъп до американския пазар, като допуска безмитен внос на някои стоки от страните, включени в програмата.

Тръмп смята да отмени режимът на преференции в търговията с Индия, като по този повод е уведомил и Конгреса на САЩ. „Уведомявам, че смятам да прекратя статута на Индия като страна получаваща търговски отстъпки в съответствие с общата система за тарифни преференции“, се казва в уведомлението. „Предприемам тази стъпка, тъй като след активна комуникация между САЩ и правителството на Индия реших, че Индия не е дала на САЩ гаранции за това, че ще предоставя (на американските компании) равен и разумен достъп до индийския пазар“, се казва в цитираното от агенциите уведомление.
Това решение може сериозно да повлияе върху индийския експорт за САЩ. Още повече, че Съединените щати са основно направление за индийския експорт – 15 % от общия експорт. От друга страна по данни на анализатори от Масачузетския технологичен институт, САЩ получават от Индия едва 2,0% от вноса си, като през 2017 г. индийските доставки за САЩ са били над 44 млрд. долара.


Индийският търговски министър заяви, че решението на САЩ ще има „минимални икономически последици в размер на около 190 млн. долара“. Преференциите, които тя има позволяват безмитен внос на 5,6 млрд. долара годишно, посочва от своя страна Би Би Си.

Решението за прекратяване на режима на преференции в търговията с Турция, американският президент обяснява с „нивото на икономическото развитие на страната“. Според него, през  последните 45 години, през които Турция получава преференции в рамките на GSP, икономиката е нараснала значително, диверсифицирана е, нивото на доходите се е повишило, бедността е намаляла, увеличила се е диверсификацията на експорта по отношение на икономическите сектори. Това, според експертите може да окаже негативно влияние върху експорта на турски стоки за САЩ.
„По искане на президента Тръмп търговският представител на САЩ обяви днес, че Съединените щати възнамеряват да отнемат статута на Индия и Турция на развиващи се държави, облагодетелствани от програмата за преференции“, се казва в комюнике на Службата на търговския представител, цитирано от Франс прес.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща