Президентът на САЩ заплаши с унищожение турската икономика, ако прекрачи границите в Сирия

Икономика / Свят
3E news
560
article picture alt description

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши, че ще "унищожи" турската икономика, ако Анкара извърши непозволени действия. „Ако Турция направи нещо, което аз смятам за непозволено, аз напълно ще унищожа и срутя икономиката на Турция (правил съм това и преди) написа Тръмп в Twitter. Тръмп не посочва за какви точно действия става въпрос, но както съобщават наблюдателите, става въпрос за възможно „прекрачване на  границите“ по време на военните операции в Северна Сирия. Изявлението на американският президент идва на фона на извеждането на американските войски от Сирия.
"Както вече твърдо заявих преди, и просто иска да повторя, ако Турция направи нещо, което чрез моята голяма и несравнима проницателност считам, че е "прекачване на границите", аз напълно ще унищожа и ще залича турската икономика (както го правех и преди). Те трябва, заедно с Европа и други, да охраняват пленените бойци и семейства на ИДИЛ", написа Тръмп в туитър.
Той добавя, че САЩ са направили "повече, отколкото някой очакваше" срещу Ислямска държава в Сирия и заявява, че сега е време за "другите в региона, някои с голямо богатство, да защитят тяхната собствена територия", допълни той.
По-рано Тръмп обсъди с президента на Турция Реджеп Ердоган създаването в североизточната част на Сирия на зона за безопасност. Белият дом в понеделник късно съобщи, че САЩ няма да поддържат или да участват във възможни турски операции в северната част на Сирия.

В предишна поредица от послания по туитър, Тръмп също така заяви, че Съединените щати трябва да се измъкнат от "нелепи безкрайни войни" и да се бият "само там, където е от наша полза".
След вербалните заплахи на Тръмп турската лира продължава да поевтинява силно спрямо долара и еврото. Щатският долар поскъпва с 2,18% към 5,8200 турски лира, а еврото също нараства с над 2% към 6,3950 лири.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща