Преговорите по Зелената сделка на ЕК ще се забавят заради кризата

В България либерализацията на пазара ще се отложи още малко

Енергетика / Свят
3E news
1208
article picture alt description

Европейската комисия трябва да пренареди приоритетите си в условията на коронавирусна криза, като „несъществени“ инициативи като стратегията за биологично разнообразие и стратегията „ферма до трапезата“ вероятно ще се забавят с няколко седмици, обясниха запознати пред изданието Euractiv.

Официално дебатите продължават. В частност обаче официалните лица признават, че Брюксел трябва да преразгледа приоритетите си, за да хвърли цялата си тежест зад продължаващата борба с коронавирусната криза.

„За да работи законодателната дейност, ние трябва да имаме способността на институциите да работят“, призна Ерик Мамер, говорител на ЕК. Той добави, че службите на Комисията и другите институции на ЕС „определено ще трябва да поставят приоритет на своята работа, за да се задоволят текущите нужди“.

„Несъществените“ инициативи се забавят

В резултат на това „несъществени“ инициативи като стратегията за биологично разнообразие и стратегията „от фермата до трапезата“ вероятно ще се забавят с няколко седмици. Според работната програма на Комисията те трябваше да бъдат приети преди края на март. Други инициативи, свързани със зелената сделка, които вероятно ще се забавят, включват стратегията за суровините.

"Ако приемем тези стратегии след две или три седмици, това няма да има толкова голяма разлика", заяви официален служител на ЕК“, пожелал анонимност. По думите му сега е важно общността да се концентрира върху кризата с коронавируса.

Но това не означава, че Европа трябва да „забрави за Зелената сделка“, за да се съсредоточи върху коронавируса, както предложи чешкият премиер Андрей Бабиш. Освен това Комисията няма да спре схемата си за търговия с въглерод, като Полша поиска чрез гласа на заместник-министъра на държавните активи Януш Ковалски.

"Дългосрочната работа по Зелената сделка продължава успоредно" с кризисната борба с коронавируса "и продължава да бъде един от приоритетите", заяви Вивиан Лунела, говорител на Европейската комисия на Европейската Зелена сделка. „В момента се подготвяме за следващите инициативи и тази работа продължава“, каза Лунела.

За да бъдем сигурни, работата в дигитална среда се вижда, че не ускорява вътрешните процеси в ЕК. През миналата седмица вътрешните сървъри на изпълнителната власт блокираха на няколко пъти, тъй като хиляди служители се опитаха да се свържат едновременно със сървърите на Комисията, Служителите на Комисията не работят с пълна скорост като следствие на техническите проблеми. И техните лидери също изпитват затруднения при тази нова дигитална среда и новата криза. Франс Тимерманс, изпълнителният вицепрезидент на Комисията, отговарящ за Зелената сделка, се постави сам под карантина, след като присъства на среща с френския държавен секретар за екологичен преход Брун Поуърсън, който даде положителни проби за COVID-19.

Забавяне на либерализацията у нас

Задаващата се икономическа криза ще забави процесите и в България, свързани не само със Зелената сделка. Доста вероятно е да се забавят мерките свързани с либерализацията на пазара. Към момента не се водят преговори за подготвяните промени в Закона за енергетиката у нас, а парламентарната енергийна комисия не се е събирала на заседание, заради обсъждането на Закона за действията по време на извънредното положение. Очакванията са мерките да бъдат подготвени, но да влязат в сила най-рано през есента, а не от 1 юли, както се обмисляше досега.

Ниски цени на енергийната борса, петрола, квоти вредни емисии

В същото време цените на въглеродните емисии започнаха да се понижават, което ще бъде добре основно за въглищните централи и работещата част от тежката индустрия. В условията на криза обаче това няма да са особено добри новини, нито пък ще спомогнат много за възстановяването на нормалния работен процес.

Работещата част от бизнеса у нас ще е удовлетворена и от ниските цени на енергийната борса. В същото време обаче търговците на електроенергия скоро ще изпитват затруднения в работата заради спада в цените- това все пак изтощава финансовите резерви на дружествата.

От добрите новини в условията на криза може да се определи драстчиното намаление на цената на природния газ за страната ни с около 40%. За съжаление то трудно ще се усети от крайния потребител, който вече усеща по джоба си спекулативното увеличение на част от храните от първа необходимост.

Ценовите нива на петрола по световните борси, предвещават и ниски цени по бензиностанциите у нас в следващите месеци. Стига икономиката да потръгне, това може да е добре за всички българи.

Възможности за доказване на АЕЦ

В условията на всички тези проблеми няколко страни от ЕС поискаха и ядрената енергетика да бъде призната за вид нискоемисионна енергетика и предвидима, базова енергетика. Така АЕЦ могат да се превърнат в гръбнака на прехода към беземисионна икономика и климатично неутрална Европа през 2050 г. Сега е удачен вариант да се помисли как точно е възможно Брюксел да опише тази подкрепа за една стратегическа индустрия, която е нужна на Европа и в моменти на криза. Именно новите видове ядрени блокове са пригодени да произвеждат на 60 години електроенергия при базови, достъпни цени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща