Правителството на Русия подаде оставка. Путин предложи длъжността премиер на Михаил Мишустин

Икономика / Свят
3E news
420
article picture alt description

Руският президент Владимир Путин внесе в парламента кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател, предадоха ТАСС и Франс прес.
Номинацията бе направена непосредствено след изненадващата оставка на премиера Дмитрий Медведев, който заемаше тази длъжност от близо осем години. Оставката на Медведев беше обявена след реч на президента за конституционни реформи.

„Президентът Владимир Путин проведе работна среща с Михаил Мишустин и му предложи да заеме длъжността министър-председател. След плучаването на съгласие, той внесе кандидатурата на Машустин за длъжността премиер за обсъждане в Държавната Дума“, са съобщили от пресслужбата, пише ТАСС.

53-годишният Мишустин работи в руското правителство от 1998 г. и е ръководил Федералната данъчна служба от 2010 г.

По-рано днес премиерът на Русия Дмитрий Медведев след обръщението на президента пред Федералното събрание заяви, че цялото правителство е подало оставка, според съобщението на руските информационни агенции. Остваката идва след речта на президента Путин през Държавната Дума, в която предлага промени в основния закон на страната – конституцията.

"Владимир Владимирович <...> очерта редица основни промени в Конституцията <...>. Значителни промени не само в редица членове на Конституцията, но и в баланса на силите като цяло. < ..> Изпълнителната власт, законодателната власт, съдебната власт. В този контекст очевидно е, че ние като правителство <...> трябва да предоставим на президента на страната ни възможност да вземе всички необходими за това решения. И при тези условия вярвам, че е било правилно че в съответствие с член 117 от Конституцията правителството подаде оставка", каза Медведем след среща с държавния глава след обръщението.

Владимир Путин благодари на членовете на правителството, за съвместната работа, „въпреки че не всичко се е получило“. Руският лидер каза още, че в близко бъдеще ще се срещне с всеки член на кабинета. Дотогава той ги моли да изпълнят задълженията си изцяло.

Според атенциите президентът Путин е обявил намерението си за обявяване на нова позицията на заместник-председател на Съвета за сигурност, която да бъде предложена на Медведев. На този пост според Путин настоящият ръководител на кабинета може да се занимава с теми за отбрана и сигурност.

По-рано в обръщение до Федералното събрание руският лидер предложи да се възложи на Държавната дума не само да координира, но и да одобри кандидатурата на министър-председателя, което сериозно ще промени политическата система, но в същото време ще направи взаимодействието между представителната и изпълнителната власт по-ефективно.

Според действащите норми на конституцията на Русия премиерът на страната се назначава със съгласието на Държавната дума. Предложението на кондидатурата трябва да става две седмици след оставката. Вечерта на 15 януари Путин е внесъл вече кандидатурата на Мишустин. Максимум седмица тя трбява да бъде обсъдена о депутатите.

Доброволна оставка на правителството в съвременната руска история е имало само веднъж – 12 септември 2007 г., сочат данните на ТАСС. Тогава това е било обяснено с желанието на държавния глава за „свобода при изборът на решения, включително кадрови“.

В ново съобщение на ТАСС се казва, че в четвъртък на 16 януари руската Държавна дума ще обсъди кандидатурата на Михаил Мишустин за премиер на Русия. Засега не е обсъждан съставът на новото руско правителство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща