Помощник-секретарят в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ посети строителната площадка на IGB в Комотини

Ключовият за Югоизточна Европа енергиен проект привлича международното внимание

Енергетика / Свят
3E news
792
article picture alt description

В контекста на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Гърция, Франсис Р. Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, посети мястото на тръбопровода на IGCB в Комотини. Той беше приветстван от представители на проектната компания ICGB и строителната фирма AVAX. Г-н Фанън беше информиран за напредъка на проекта, който се очаква да подобри сигурността и диверсификацията на доставките на газ за по-широкия регион на Югоизточна Европа. Заместник-министърът на външните работи, отговарящ за икономическата дипломация, Костас Фрагоянис представляваше гръцката държава.

След завършването си, газопроводът IGB ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на Комотини с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Планираната дължина на тръбопровода е 182 км, с диаметър на тръбата от 32 инча, а прогнозираният капацитет ще бъде до 3 млрд. куб. м. годишно в посока от Гърция към България.

Напредъкът на проекта

През октомври 2019 г., след продължителна процедура за възлагане на поръчки, AVAX и ICGB подписаха договор за „Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция – България (проект IGB)“. AVAX, избрана за подаване на най-конкурентната оферта и въз основа на критерии за технически опит, инициира проекта в размер на 145 милиона евро преди края на годината. Международен проект от такъв калибър, който обхваща две държави, сам по себе си е предизвикателство, особено и след като спазването на местното законодателство и придържането към най-добрите практики е целта както на AVAX, така и на клиента ICGB.

Избухването на пандемията и съответните мерки, предприети за справянето с нея, доведоха до безпрецедентни условия, които създадоха значителни препятствия в различни процеси на текущата работа. Най-важно, това наложи мерки, които да осигурят безопасното придвижване на персонал между двете държави. Благодарение на своята упоритост и целеустременост, компанията вече успешно преодоля всички прекъсвания и създаде план за оптимално възстановяване на загубеното време.

AVAX Group е една от най-големите строителни групи в Гърция, с дългогодишен опит в успешни доставки и работа по емблематични инфраструктурни проекти, растеж и развитие на компанията, принос към гръцката икономика и признат статут на международните пазари. Групата е включена в списъка на Атинската фондова борса от 1994 г. и отбелязва изключителен напредък, с план за развитие, базиран на бизнес стълбовете на строителството, концесиите и енергетиката.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща