Половината от пластмасата в електрониката не се рециклира правилно

Климат / Свят
Георги Велев
767
article picture alt description

Около половината пластмасови отпадъци от електронно и електрическо оборудване (ОЕЕО) не се събират или сортират правилно в ЕС, което означава, че те не се рециклират изцяло. Така например пластмасата отива в общото количество боклук или се пренасочва към неподходящи съоръжения за рециклиране. Другият вариант е да се изнася извън ЕС, където често се изгаря без мерки за контрол на отделяните токсични емисии, се казва в доклад на SOFIES, водеща консултантска фирма за устойчиво развитие.

Забраната за износ на пластмаси за ОЕЕО за трети страни би спомогнала значително за намаляване на присъствието на токсични химикали в ежедневните продукти като опаковки на храни, смятат експертите, цитирани от Euractiv.

Бромирани забавители на горенето (BFR), група вещества, използвани за предпазване от компютърна пластмаса от пожар, са открити в детските играчки и опаковки за храни, каза д-р Кевин Брадли, генерален секретар на Международния съвет за брома, търговска асоциация. Въпреки че нивата не са обезпокоителни от гледна точка на човешкото здраве, присъствието им в ежедневните продукти „е доста добре известно“, смята Брадли.

„Ако искаме да избегнем ситуации, при които пластмасите, съдържащи стари BFR, намират своя път обратно в продукти, както понякога се доказва от някои НПО-та, то трябва да гарантираме, че пластмасата от електронното и електрическото оборудване се задържа в ЕС за правилно третиране в съответствие с Директивата за ОЕЕО или третира при подходящи еквивалентни условия в трети страни “, добави Брадли.

Бромирани забавители на горенето

Докладът разглежда въздействието на бромирани забавители на горенето върху рециклирането на пластмаси за ОЕЕО. Приблизително 2,6 милиона тона пластмаса от електрическо оборудване се генерират годишно в Европа, като пластмасите, съдържащи бромирани забавители на горенето, представляват около 9% от това. Пластмасите от електрониката съдържат широк спектър от добавки като забавители на горенето, пълнители, пигменти и стабилизатори, които колективно влияят върху рециклирането им.

Наличието на забавители на горенето обаче не възпрепятства рециклирането, тъй като 55% от пластмасите за електронното оборудване се рециклират ефективно, се посочва в доклада. Това е и причината, поради която забавителите на горенето понякога могат да влязат отново в производствената верига на пластмаса и да намерят своя път обратно в нови продукти, включително и като детски играчки.

Бромираните забавители на горенето се използват за предотвратяване на пожари в електрониката. Най-токсичните бяха ограничени още преди 20 години и сега са известни като „наследствени добавки“. Други все още са разрешени, но трябва да бъдат рециклирани чрез специални процеси. Само 2% обаче се рециклират. Останалите 98% или се изгарят, или се изпращат в циментови пещи.

Рециклирането на тези пластмаси се затруднява от конкуренцията с евтини необработени материали и производителите, които предпазливо подхождащ към тези токсични вещества и тежки метали, които могат да присъстват в пластмасите за електроника. Проблеми като нисък процент на събиране, лошо вътрешно-европейско движение и бързо променящо се законодателство правят този вид рециклирането на пластмасите дори още по-трудно.

В резултат на това „има малко инвеститори, желаещи да инвестират поради нестабилността и несигурността, свързани с химическите отпадъци и регулациите, които не са хармонизирани и с много текущи дискусии, които просто създават този климат на несигурност“, каза Артър Харман, консултант в SOFIES.

Повишаване на праговете за рециклиране

Европейската комисия признава тези въпроси, но досега не успява да формулира ефективен политически отговор. „Наясно сме с проблемите“, каза Мария Банти, политически директор за ОЕЕО в отдела за околна среда на Европейската комисия. „Практически погледнато, във всеки случай ще се осъществи някакво движение в рамките на ЕС, но ние трябва да преразгледаме правилата, за да го направим възможно най-опростено.“ Докладът SOFIES показва, че наличието на ограничени бромирани забавители на горенето е намаляло значително и Харман призова ЕС да отрази това, като повиши прага за съдържание на бром, за да се улесни рециклирането.

Преди почти десетилетие стандартът CEN установи прага между пластмасите, бедни на бром, които могат да бъдат рециклирани, и богатите на бром пластмаси, които трябва да бъдат сепарирани. С намаляването на нивата на ограничени бромирани забавители на горенето индустрията иска този праг да бъде повишен.

„Днес това безопасно ниво може да бъде определено на ниво 6000 ppm. По принцип смятаме, че изискванията за лечение и прагът трябва да бъдат преразгледани с оглед на тенденциите в нивата на ограничени BFR, “каза Хаарман. Европейското бюро за околната среда (EEB), група за екологичен натиск, заяви, че повишаването на прага е „абсолютно нелепо“ и противоречи на амбициите на Комисията за кръговата икономика.

„Вместо да предотвратят смесването на веществата, които предизвикват безпокойство, в потребителските продукти, лобистите в индустрията настояват за повече от тях“, каза Стефан Ардити, директор по кръгова икономика в EEB.

„Това противоречи на нарастващите призиви за постепенно премахване от гражданското общество на тези материали и дори пожарникарите сега спорят дали забавителите на горенето могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Вместо това трябва да се съсредоточим върху по-безопасни и по-ефективни алтернативи като димни детектори и пръскачки, които за разлика от забавителите на горенето биха дали на хората достатъчно време да избягат от пожар, като същевременно избягват потенциално токсични диоксини “, добави той. За да се справи с количеството пластмаса, изнасяна от електронното оборудване извън ЕС, експертите казват, че събирането трябва да се подобри.

„Уверяваме се, че събираме цялото електронно оборудване и го обработваме в съответствие със стандартите, като това е и най-ефективният начин за намаляване на разглежданите вещества и ограничители на забавянето на горенето“, каза Крис Слайкхуис, генерален мениджър на MGG Polymers и член на борда на European Electronics Recyclers Асоциация.

„Ако наистина искаме да подобрим рециклирането на пластмаса в Европа, трябва наистина да работим за увеличаване на нивата на събиране, за да увеличим количествата, като също така наложим спазването на стандартите CEN и улесним вътрешно-европейските, трансгранични доставки до най-съвременното рециклиране на пластмаса за ОЕЕО съоръжения, за да се гарантира, че материалът отива там, където трябва да отиде “, каза Харман.

Насърчаване на кръгова икономика

Електрониката е нарастващ поток от отпадъци с 11 милиона тона произведени в Европа през 2020 г. Пластмасите съставляват 25% от това количество.

Алиансът на кръговите пластмаси, индустриална коалиция, има за цел да достигне 10 милиона тона пластмаса, рециклирана до 2025 г. и подобряването на рециклирането на електронното оборудване ще допринесе за това. Рециклирането на суровини за електрониката използва по-малко от 10% от енергията в сравнение с необработеното ново производство и произвежда подобно качество както е при новите материали, смята Slijkhuis.

„Имаме фантастичен въглероден отпечатък. Имаме супер икономии на енергия. Така че нека се уверим, че постигаме правилния баланс, интелигентен баланс между нетоксичния свят и кръговата икономика “, каза той.

Комисията прогнозира увеличаване на производството на електроника. Понастоящем по-малко от 42% се рециклират в ЕС и Комисията се стреми да въведе подкрепа за ремонта на оборудване и за вариантите за връщана на стари електроуреди за рециклиране в рамките на своята инициатива за кръгова икономика. „Трябва да подкрепим схеми за обратно връщане, за да стимулираме потребителите да върнат тези нежелани устройства и да ги заведат до конкретни пунктове за събиране или ремонт на ОЕЕО, за да им дадат втори живот като продукт или да ги занесат на рециклиращите за по-нататъшно третиране“ добави още Банти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща