Покупката на LNG от САЩ също изисква Украйна да въведе третия енергиен пакет на ЕС

Енергетика / Свят
3E news
466
article picture alt description

Новият претендент за министър на енергетиката на САЩ Dan Brouillette (досега заместник-министър) е заявил в рамките на изслушване за утвърждаване на кандидатурата му, че за да се започне обсъждане с Украйна за доставка на американски втечнен природен газ (LNG) е необходимо страната да отговаря на редица технически характеристики, включени в третия енергиен пакет на Европейския съюз.

„Непосредствено за Украйна. Ние работихме с тях по тяхна молба за превключване на енергийните им мрежи, газовите тръби. За да може да се направи това, те трябва да осъществят посоченото в Третия енергиен пакет на ЕК“, е отговорил Brouillette на въпрос на конгресмен, дали има възможност за доставка на LNG от САЩ за Украйна.
„Работим също така и със страни като Германия, Хърватия, Сърбия и други, които се намират близко до Украйна, за да развиват LNG-терминали. По този въпрос сме много ангажирани“, е добавил той, цитиран от информационните агенции.  

Dan Brouillette е добавил също така, че американското министерство на енергетиката е „концентрирано по въпроси, като например противопоставяне на „Северен поток 2“ - руската газова тръба, която се строи по посока Северна Германия. За да се противопоставим на тези усилия, трябва да извлечем поуки по отношение на преодоляването на зависимостта на европейските страни от руския газ, такива като Германия, за което работихме много активно. Работихме, за да предложим алтернатива. Част от тези усилия са свързани със строителството на заводи за производство на LNG тук в САЩ“, пишат още информационните агенции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща