Печалбата на Saudi Aramco през 2018 г. е надвишила тази на Apple, Google и ExxonMobil взети заедно

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
895
article picture alt description

Държавната петрола корпорация на Саудитска Арабия Арабии Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) през 2018 г. е получила чиста печалба от 111,1 млрд. долара, което надхвърля тази на Apple Inc. , Alphabet Inc. ( компанията на Google) и Exxon Mobil Corp. Взети заедно, сочат данните от изявление на рейтинговата агенция  Moody's Investors Service за първия рейтинг на компанията.
Преди това Fitch Ratings при определяне на рейтинга на компанията обяви, че печалбата на Saudi Aramco преди данъци и амортизации (EBITDA) за миналата година е 224 млрд. долара.

 Moody's определи на Saudi Aramco първи рейтинг на емитент на ниво „А1“ със „стабилна“ прогноза,  както и предварителен рейтинг за средносрочен дълг  на компанията  (Global Medium Term Note или GMTN) на ниво „(P)A1”. Рейтингът на Fitch "A+" е на съпоставимо ниво.

„Крайният рейтинг обаче е ограничен до суверенния рейтинг на Саудитска Арабия „А1“, поради силните връзки на компанията с държавата“, се казва в съобщението на  Moody's .
Saudi Aramco се подготвя за привличане на дългово финансиране в рамките на покупката на 70 % от нефтохимическата компания Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), което се смята за важна стъпка от подготовката на Saudi Aramco за IPO. По-рано се смяташе, че IPO може да се проведе в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Оперативният паричен поток на Saudi Aramco е от порядъка на 121 млрд. долара пред 2018 г., а капиталовложенията – 35,1 млрд. долара, според Moody's.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща