Петролът стартира с понижение на цените

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
431
article picture alt description

Петролният пазар по време на азиатската търговия в понеделник се връща към понижение след умерен ръст през миналия петък на фона на икономическата и политическа несигурност, според Dow Jones.

Търговците а разтревожени от отслабването на растежа на световната икономика и сигналите за намаляване на добива на ОПЕК засега не успяват да спрат опасенията от свръхпроизводството на петрол.

Вече се появяват и  нови съмнения в това, че САЩ и Китай ще успеят да стигнат до търговско споразумение на 1 март, когато в сила трябва да влезе повишението на митата върху китайските стоки. Това от своя страна рефлектира в ограничаване на възстановяването на петролния пазар.

Следващият етап  от американско-китайските преговори е насрочен за 14 -15 февруари. Според някой източници среща между президента на САЩ Донал Тръмп и председателя на Китай Си Дзинпин може да има към средата на месец март в Палм Бийч, Флорида.

Както съобщи в петък компанията Baker Hughes, броят на работещите нефтогазови платформи в САЩ през миналата седмица се е увеличил със 7 – до 854, което е знак за засилване на активността в сектора.

Цената на априлския договор за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин стартира с понижение от 59 цента или 0,95 % - до 61,51 долара за барел и към 8 часа българсо време нараства леко до 61,54 долара за барел.

Стойността на фючърса за петрола сорт WTI при търговията на NYMEX спадна с 0,73 % или 1,38 % - до 51,99 долара за барел, като към 8 часа се търгува при 52 долара за барел.

Според данните от търговията в петък Brent поскъпна с 0,47 долара до 62,10 долара за барел, а WTI – с 0,08 долара – до 52,72 долара за барел.

За седмица стойността на Brent спадна с 1 %, а на WTI – със значителните 4,6 %.

 

В допълнение наблюдатели на петролния пазар коментират че влияние оказва и ситуацията около венецуелската държавна петролна компания PDVSA, срещу която САЩ въведе санкции на 28 януари, като блокира активи за около 7 млрд. долара, на териториите под нейна юрисдикция. Добивът и експортът на гориво от Венецуела намалява.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща