Петролът стартира с понижение

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
479
article picture alt description

Цените на петрола се понижават в четвъртък след регистрирания подем осем поредни сесии, превърнал се и в най-продължителен за последните 18 месеца и върна пазара към „бичия“ тренд, отбелязват наблюдателите.


Повишението на стойността на Brent от 18-месечния минимум, регистриран на 24 декември надхвърля 20 % , а при WTI – достига 23 %.
Стойността на фючърса за месец март за петрола сорт Brent на Лондонската борса ICE Futures стартира с понижение от 0,48 долара или -,98 % - до  60,96 долара за барел. В сряда договорът се увеличи с 2,72 долара или 4,63 % - до 61,44 долара за барел, което е най—високото ниво от средата на декември.

Фючърсът за петрола сорт WTI за февруари в рамките на търговията на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се понижава с 0,52 долара или 0,99 % - до 61,84 долара за барел. Според данните за търговията от 9 януари  договорът за WTI се увеличи с 2,58 долара или значителните 5,18 % - до 52,36 долара за барел, което е и най-високото ниво от 13 декември.

В подкрепа на пазара се оказва оптимизма на търговците във връзка с преговорите между САЩ и Китай и данните за намаляване на добива от страна на членовете на ОПЕК.

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин завършиха в сряда с оптимизъм и експертите разчитат, че през следващите няколко седмици страните ще подпишат споразумение, съобщава MarketWatch.

Надеждата е споразумението да бъде подписано до 2 март, когато е краят на „тримесечното примирие“ обявено от държавните глави на двете страни след срещата в Буенос Айрес. Двете страни в рамките на преговорите са обсъждали покупката от страна на Китай на повече селскостопанска продукция от САЩ, енергоносители и промишлени стоки.

Освен това в подкрепа на пазара са и данните за нивото на добива на ОПЕК.  
В сряда министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих каза в сряда, че постигнато споразумение за ограничаване на добива с 1,2 млн. барела на ден ще е напълно достатъчно за балансиране на пазара. Според него през януари страната е експортирала 7,2 млн. барела на ден, като през февруари ще спадне до 7,1 млн. барела на ден.

Данните на S&P Global Platts, пък сочат, че страните от ОПЕК са ограничили добива през декември с 630 хил. барела на ден, до най-ниското ниво за последните шест месеца от 32,43 млн. барела.
Запасите от петрол в САЩ за седмицата, завършваща на 4 януари са спаднали с 1,7 млн. барела, съобщи EIA.
Резервите в Кушинг, където се съхранява  търгуваният на NYMEX петрол се увеличават с 330 хил. барела.
Добивът на петрол в САЩ остава на нивото от предишната седмица – 11,7 млн. барела на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща