Петролът стартира с незначителна промяна в цените

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
2497
article picture alt description

Търговията на двата  основни сорта петрол в следобедните часове в четвъртък 2 януари премина при силна динамика.   В ранния следобед фючърсът за март за петролът сорт Brent поевтиня до 53,01 долара за барел, но впоследствие за кратко нарасна до 56 ,4 долара за барел, приключвайки търговията на ниво от 54,8 долара за барел.

Договорът за февруари за лекия WTI в ранния следобед също се понижи до 44,5 долара за барел, но по-късно за кратко се повишава до 47,6 долара за барел, като търговията  завърши  на ниво от 46,4 долара за барел.

Сутринта на 3 януари петролът стартира с незначително повишение. Договорът за март за петрола сорт Brent се котира при цена от 54,25 долара за барел -  плюс 0,8 %.
Фючърсът за февруари за петрола сорт WTI се търгува на цена от 45,57 долара за барел или увеличение от 0,3 %.

Наблюдателите на пазара обясняват вчерашното понижение с опасенията, свързани със забавянето на ръста на световната икономика и рисковете от излишък на горива.  Влияние оказват и данните на EIA за нивото на добив на петрол в САЩ през декември – 11,537 млн. барела на ден. В същото време липсата на решение по отношение на блокирането на работата на американското правителство в момента е един от факторите, влияещи върху пазара.

Според данните за 2018 г. петролът сорт Brent е поевтинял с около 20 %,а  WTI – с почти 25 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща