Петролът поскъпва

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
397
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в рамките на азиатската търговия във вторник стартират с повишение. В понеделник сортовете  Brent и WTI също нараснаха, което се дължи на очакването за продължаващ спад на нефтодобива в страните от ОПЕК.

Фючърсът за месец май за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин стартира с поскъпване от 0,12 долара – до 66,70 долара за барел. По време на търговията в понеделник цената се повиши с 0,84 долара или 1,28 % до 66,58 долара за барел.

Стойността на фючърса за петрола сорт WTI за април на борсата NYMEX се увеличава с 0,19 долара или 0,33 % - до 56,98 долара за барел. В рамките на предишната сесия WTI поскъпна с 0,72 долара или 1,28 % - до 56,79 долара за барел.

Както стана ясно в понеделник, Саудитска Арабия през април планира добивът да е значително под 10 млн. барела на ден, както и през март, като количеството е понижено с 500 хил. барела от февруари. Освен това експортът на петрол остава и под 7 млн. барела на ден.  Това означава, че правителството на Саудитска Арабия има готовност за подкрепа на цените на петрола, които според страните от ОПЕК са под нивото, от което те имат нужда, за да нямат дефицит в бюджета.


В същото време производството на петрол във Венецуела спада заради проблемите с електроенергията, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на високопоставен източник от министерството на петрола на страната. По думите на източник, в някои части на страната добивът е напълно преустановен и петролните кладенци са затворени, тъй като секторът зависи напълно от енергоснабдяването.
Проблемите с енергоснабдяването във Венецуела продължават пети ден, поради което не работят много предприятия.
Участниците на пазара са в очакване и на данните за запасите от петрол в САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща