Петролът поевтинява след данните на EIA за нивото на запасите от горива

Енергетика / Свят
3E news
484
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в сряда вечерта се понижават в резултат на данните за нивото на запасите от петрол в САЩ. Тази сутрин Brent и WTI стартираха с повишение, като Brent успя да достигне 68,8 долара за барел, а WTI – 65.29 долара за барел.

Майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се понижават с 0,64 долара или с 0,94 % до 67,75 долара за барел.
Фючърсите за април за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) спадат с 0,47 долара, или с 0,73 % до 64,33 долара за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 2,4 млн. барела, според седмичния отчет на министерство на енергетиката на САЩ. Стоковите резерви от бензин са нараснали с 472 хил. барела , а тези на дестилати са скочили с 255 хил. барела.

В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол през 2021 г.. със 100 хил. барела на ден до 5,5 млн. барела на ден. Световното търсене през тази година ще достигне до 96,5 млн барела на ден, възстановявайки около 60 % от обемите, загубени в резултат на пандемията през 2020 г. , заявиха експертите от агенцията.

МАЕ съобщи, че световните доставки на петрол през февруари са спаднали с 2 млн. барела на ден до 9,1 млн. барела на ден в резултат на рязкото понижение на добива в САЩ и допълнителното доброволно ограничение на добива от Саудитска Арабия в рамките на сделката ОПЕК+.

В краткосрочната си прогноза за месец март EIA съобщава, че очаква цените на сорт Brent да достигнат средно 64 долара за барел през второто тримесечие на 2021 г. и след това да паднат под 60 долара за барел през 2022 г. По-високите цени на петрола през март и април са преди всичко резултат от по-ниското производство на суров нефт от членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страните партньори (ОПЕК +), както беше обявено на срещата им на 4 март, пише EIA.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща