Петролът поевтинява поради песимизма по отношение на световната икономика

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
535
article picture alt description

Според данните от търговията на 21 януари стойността на договора за март за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,04 долара – до 62,74 долара за барел.

Февруарският фючърс за WTI на NYMEX се увеличи с 0,21 долара до 54,01 долара за барел.

Тази сутрин по време на азиатската търговия цените на петрола се понижават поради възобновяването на опасенията свързани с темповете на ръст на световната икономика.

 

Мартенският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин стартира с понижение от 0,53 долара до 62,21 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI за месец март на NYMEX се понижава с 0,37 долара – до 53,67 долара за барел.

 

Международният валутен фонд (МВФ) вчера влоши прогнозата си от октомври за световната икономика през 2019 г. до 3,5 % от 3,7 %. През 2020 г. МВФ очаква ръст от на световната икономика от 3,6 %.

Прогнозата за страните с формиращи се пазари и за развиващите се страни през тази година също е понижена с 0,2 п.п. - до 4,5 % и ускоряване до 4,9 % през 2020 г. Прогнозата за ръста на китайската икономика остава до 6,2 %. Китай от своя страна в понеделник съобщи за забавяне на ръста на БВП за миналата 2018 г. до 6,6 % (най-ниският за почти десетилетие). В допълнение ограничението на добива от страна на ОПЕК свали напрежението сред инвеститорите по повод опасенията от излишък на предложенията. Сега, според наблюдателите на пазара въпросът, особено след данните на МВФ вече е колко ще спадне търсенето в Китай и в света.

 

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща