Петролът възобнови повишението си след спада в понеделник

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
430
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол във вторник възобновиха повишението си след резкия спад през предния ден, което е свързано с нови признаци за влошаване на китайската икономика.  В допълнение, според анкетата на Bloomberg, търговците и анализаторите очакват намаляване на резервите от петрол в САЩ.

Стойността на фючърса за месец март за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон стартира с повишение от 0,67 долара или 1,4  - до 59,66 долара за барел.

Договорът за петрола сорт WTI при търговията на борсата в Ню Йорк (NYMEX) поскъпна с 0,57 долара или 1,13 % - до 51,08 долара за барел.

Според данните от търговията в понеделник, договорът за Brent загуби 1,49 долара или 2,46 % от стойността си, като се понижи до 58,99 долара за барел, а WTI поевтиня с 1,08 долара или 2,09 % - до 50,51 долара за барел.

За февруари е насрочено обсъждане на основополагащият документ за сътрудничество между ОПЕК и нефтодобивните страни извън картела. На ниво ОПЕК преговорите са насрочени за 7-8 февруари, а за страните, които не членуват в петролния картел – на 18-19 февруари.

Комисията за мониторинг към ОПЕК+ (JMMC) ще проведе среща на 17-18 март в Баку, на която ще направи оценка на споразумението за ограничаване на добива на петрол, съобщи генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Общата среща на ниво министри ще се проведе на 17-18 април във Виена. На срещата във Виена са поканени и американските производители на петрол от шистови породи.


Междувременно фючърсите за природен газ в САЩ поскъпнаха в понеделник с 16 %, което се дължи на голямото търсене, предизвикано от лошите климатични условия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща