Пет страни се противопоставиха на последния водороден манифест на ЕС

Енергетика / Свят
3E news
1269
article picture alt description

Австрия, Дания, Люксембург, Португалия и Испания написаха съвместно отворено писмо, призовавайки да бъде даден по-ясен приоритет на възобновяемите мощности като част от проекта на ЕС за стимулиране на пазара на водород, пише euractiv.com.

Страните членки на съюза одобриха нов манифест за водорода на 17 декември т.г. Петте държави обаче възприемат инициативата скептично, предупреждавайки за заплахата тя да бъде използвана като вратичка за финансиране на проекти, при които се използват изкопаеми горива.

Испания разчита изключително на водород от възобновяеми енергийни източници и смята, че фондовете на ЕС и регулаторната подкрепа трябва да дават приоритет на нисковъглеродния водород пред този, произведен с използване на природен газ (син водород) или атомна енергия.

През последните седмици страните от ЕС водеха разгорещени дебат за видовете водород, които да подкрепят. Те са разделени на два лагера - единият подкрепя водорода, произведен чрез възобновяеми енергийни източници, докато другият се застъпва за по-широкото определение за „нисковъглероден“ водород, който да бъде произведен с помощта на атомна енергия и декарбонизиран газ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща