Пет от най-големите икономики в света се изправиха срещу протекционизма

БРИКС е фактор за стабилност в политиката и световната икономика, заяви руският президент Владимир Путин

Икономика / Свят
3E news
961
article picture alt description

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще предложи актуализиране на стратегията за развитие на БРИКС, за да се вземат предвид промените, които се случват в света, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

В четвъртък в Бразилия започна двудневната 11-та среща на върха на страните-членки на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка и събра лидерите на международната асоциация за насърчаване на многополюсността на глобалната сцена.На нея петте от най-големите икономики в света се изправиха срещу протекционизма, призовавйки за преодолеяване на „значителните предизвикателства“, пред които е изправен многостранният подход, на фона на американските мита и едностранните действия.

В съвместна декларация страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – заявиха, че “търговското напрежение и политическата несигурност са се отразили на доверието, търговията, инвестициите и растежа” в световната икономика.

„Изключително важно е всички членове на СТО да избягват едностранни и протекционистки мерки“, казаха те.

Събитието се провежда в Бразилия, тъй като тази година е ротационен председател на на БРИКС. Бразилският президент Жаир Болсонаро участва в срещата на върха заедно с президента на Русия Владимир Путин, китайския президент Си Цзинпин, техния южноафрикански колега Сирил Рамафоса и индийския премиер Нарендра Моди.

Путин беше попитан от журналисти как оценява значението на факта, че догодина страните от ОНД ще участват в срещата на върха на БРИКС в Русия.

“Що се отнася до стойността (на такава среща – бел. ред.), то можем с основание да приемем, че Русия е една от страните-основатели на тази организация, тъй като всичко започна в Санкт Петербург. Ние предложихме да се съберат тримата президенти на Русия, Индия и Китай, така възникна RIC, след това се присъедини Бразилия, след това Южна Африка и най-накрая се формира и в Русия.“, каза руският президент на пресконференция след срещата на върха на БРИКС.

Путин отбеляза, че Русия приема тази организация по най-сериозния начин. “Що се отнася до поканите към други страни, това е често срещана практика … Ние бяхме инициаторите за приемането на стратегията за развитие на БРИКС до 2025 г. Предвид бързо променящата се ситуация в света, вярваме, че е дошло време за актуализиране на тази стратегия. Това също ще бъде едно от нашите предложения.”, заключи Путин.

Руският президент не се съгласи с твърдението, че БРИКС е обект на интерес само когато се провеждат срещите на върха и изтъкна, че организацията е фактор за стабилност не само в политиката, но и в световната икономика.

“Не съм съгласен, че БРИКС се споменава само когато се провеждат срещите на върха. Вече казах, че бразилските колеги са работили през цялата година. Бяха проведени голям брой събития, бяха договорени позиции по ключови области на развитие.”, каза руският президент конференции за резултатите от срещата на върха в Бразилия.

Той заяви, че БРИКС “е определен фактор за стабилност не само в политиката, но и в световната икономика, тъй като тя застава на откритите пазари, срещу всякакъв вид протекционизъм”.

“В този смисъл според мен организацията играе стабилизираща роля”, каза Путин.

В същото време той отбеляза, че страните не се опитват да насилват събитията и не превръщат БРИКС в затворен съюз. “Но тъй като ситуацията в света се променя, ролята и значението на БРИКС със сигурност ще нарастват… Погледнете какво се случва в икономиката. Просто погледнете числата. Тази година БРИКС надмина седемте държави /от Г7 – бел. ред./, по БВП и по покупателна способност с 12%. И догодина БРИКС ще има плюс 50 трилиона долара в сравнение със страните от Г7, които може да не забележат това.” Путин също благодари на Бразилия, че е домакин на срещата на върха тази година. “Подписахме окончателния документ, той беше одобрен от всички страни. Според мен този документ е много задълбочен и …Ще се радваме да продължим темпото, което е зададено от Бразилия и в онези области, които самата Бразилия счита за приоритетн“, завърши Путин.

Руският президент коментира и ситуацията в Сирия. “След като Русия започна активни усилия за подкрепа на законното правителство в Дамаск, 90% от територията беше освободена от терористи”, заяви той, като подчерта, че тези територии са поставени под контрола на законното правителство на Сирия.

Русия категорично се противопоставя на пряката намеса във вътрешните работи на страните, добави Путин.

“Категорично сме против пряката намеса в делата на държави като, да речем, Венецуела. Да, има проблеми, но самите венецуелци трябва да определят бъдещето на своята страна по време на диалога между различни политически сили.”,

Руският президент заяви, че все още не е планирана среща с американския лидер Доналд Тръмп.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща