Пазарната оценка на Saudi Aramco надхвърли 2 трлн. долара

Енергетика / Свят
3E news
646
article picture alt description

Saudi Aramco успя да достигне пазарна оценка от над 2 трлн. долара, след като акциите на новорегистрираната на борсата в Рияд държавна петролна компания нараснаха рязко и през техния втори ден на търговия.

Saudi Aramco продаде 3 млрд. акции или 1,5 % от уставния капитал. Крайната цена за акция е 32 риала или 8,53 долара за брой, тоест общата стойност на пуснатите на борсата акции се оценяват на 25,6 млрд. долара. Това прави IPO-то на саудитската компания най-мащабното в историята. Досега рекордът се държеше от китайската Alibaba, която в рамките на IPO през 2014 г. привлече 25 млрд. долара.

Това означава, че Aramco е оценена на 1,7 трлн. долара, което я прави най-скъпата компания в света, изпреварвайки Apple ( 1,2 трлн. долара) и Microsoft (1,6 трлн. долара).
През първия ден на търговията цената на акциите нарасна с максимално разрешението 10 % от обявените – до 35,2 риала. В началото на втория ден книжата на компанията поскъпнаха с още 10 % - до 38,7 риала или 10,3 долара. Така стойността на Saudi Aramco надхвърли 2 трлн. долара, на които разчиташе престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

Saudi Aramco е най-голямата компания в света по добив и обем на запаси от петрол. Основана е още през 30-те години заедно с американска петролна компания, но от 1980 г. се контролира напълно от правителството на Саудитска Арабия.

Според информация от 2017 г. компанията е управлявала находища със запаси от петрол от 332,9 млрдд. Барела. Средно дневният добив е от порядъка на 10,2 млн. барела на ден. Резултатите на компанията от 2018 г. я изведоха на челно място като най-успешна в света. Чистата печалба на Saudi Aramco тогава бе оценена на сумата от 111,1 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща