Очаква се антирекорд за световния пазар на луксозни стоки през 2020 година

Това е сегмент, който през 2019 година реализира глобален оборот от 281 млрд. евро

Икономика / Свят
3E news
537
article picture alt description

Заради коронаривурсната пандемия и икономическата криза спадът в търсенето на луксозни стоки през 2020 г. ще претърпи значителен срив до рекордните 20-25%, прогнозират от европейското подразделение на базираната в Бостън, САЩ, консултантската компания Bain & Co, една от „Голямата тройка“. Според тях, това ще се случи за първи път от 24 години, откакто анализаторите от Бостън проучват световния пазар на луксозни стоки: продажбите на дрехи, обувки, часовници и аксесоари.

В края на 2019 г. глобалният растеж в този сегмент възлиза на 7%, а обемът му достига 281 млрд. евро. Според резултатите за първите два месеца на 2020 г. експертите очакват оборотът да спадне до 226 млрд. евро. От Bain & Co отбелязват, че от 1996 г. до миналата година този пазар нараства средно с 6%. Значителен спад бе регистриран в кризата през 2008-2009 г., когато пазарът на луксозни стоки спадна с 8%. В периода 2015-2016 г., заради забавянето на китайската икономика и терористичните атаки в Европа, този сегмент показа нулев растеж, но не отчете спад.

Основните причини за резкия спад на търсенето на скъпи стоки, според експертите е икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса COVID-19 и свързаната с нея карантина, които бяха обявени за ключови за този сегмент от пазара по целия свят. Събитията в Китай засега е най- засегнат, тъй като тази страна е основният потребител на луксозни стоки в света с дял над 50%.

По-рано, на 19 март, анализатори от Boston Consulting Group (BCG), в партньорство с Altagamma и AB Bernstein, прогнозираха, че участниците на глобалния пазар в сегмента на луксозните стоки ще загубят около 70–90 милиарда евро от продажби. Преди това BCG оцени сегмента на луксозни стоки (включително дрехи, чанти, обувки, часовници и бижута) до края на 2019 г. на 350 милиарда евро. Освен това целият глобален пазар на луксозни стоки (в по-разширен вариант, който включва и продажби на автомобили, туристически и ресторантьорски услуги, вино, яхти , предмети на изкуството и т.н.) през 2018 г. BCG оцени на 920 милиарда евро и прогнозира, че до 2025 г. може да нарасне до 1.3 трилиона евро.

През април 2019 г. анализаторите на Deloitte Global Powers of Luxury Commoders обявиха, че глобалният пазар на луксозни стоки расте, въпреки забавянето на основните пазари, включително Китай, Европейския съюз и САЩ. Тогава проучването регистрира ръст на продажбите на основните пазари, като Италия, която е водеща страна, където има много продавачи на луксозни марки, и Франция, която е лидер по ръст на продажбите. Общите приходи на най-големите търговци на дребно на луксозни стоки до края на годината ще се увеличават с 10.8%, прогнозираха от Deloitte Global Powers of Luxury Commoders.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща