ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на доставката на петрол за страните извън картела

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
491
article picture alt description

Доставките на петрол от страните извън петролния картел (ОПЕК) през 2018 г. са се увеличили с 2,72 млн. барела на ден – до 62,17 млн. барела на ден в сравнение с предишната оценка за ръст от 2,61 млн. барела на ден, се казва в отчета на картела.

Повишението на оценката се дължи основно на САЩ, Великобритания, Малайзия и Китай. Ръстът на доставките през 2018 г. ще се дължи основно на САЩ (с 2,24 млн.барела на ден), а също така и на Канада, Русия, Казахстан, Катар (през 2019 г. излезе от ОПЕК), Великобритания и Гана.

За 2019 г. сега се прогнозира увеличение на доставките с 2,18 млн. барела на ден – до 64,34 млн. барела на ден в сравнение с прогнозираните  2,1 млн. барела на ден в предишния отчет.

Преоценката на ръста е въз основа на прогнозата за производство в Мексиканския залив. Анализаторите от своя страна се опасяват, че прогнозата може са не се оправдае, заради ограниченията на тръбопроводната инфраструктура в Северна Америка, както и в Тексас, така и в провинция  Албърта (Канада), а също измененията в интензивността на  сондирането по отношение на нефтогазовите платформи при находищата в САЩ.

В основата на ръста през 2019 г. ще са САЩ, Бразилия, Русия, Великобритания, Австралия, Казахстан и Гана, Мексико, Норвегия, Канада, Индонезия и Виетнам, като се очаква да покажат най-голямо понижение на добива на петрол.
На практика ОПЕК за пореден път повишава прогнозата си за добива на петрол в САЩ през 2019 г. Сега картелът очаква повишение да 12,25 млн. барела на ден. За 2018 г. прогнозата също е подобрена от 10,9 до 10,95 млн. барела на ден.
Сега добивът на петрол в САЩ е на ниво от 11,9 млн. барела на ден, което вече оказва влияние на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща