Октомври 2020 – най-топлият в Европа поне от 1979 г. насам

С голяма положителна аномалия се откроява също и Тибетското плато, както и части от Източна Европа и Близкия Изток. 

Климат / Свят
3E news
1551
article picture alt description

Средната температура през октомври 2020 г. в глобален аспект е с 0.62 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2020 г.), според обобщената информация от европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S), анализира сайта climateka.bg.

Тазгодишният октомври е с 0.1 °C по-топъл от рекордьорите до момента през 2015 г. и 2019 г. Също така е с по-малко от 0.1 °C по-топъл от октомври 2016 г., 2017 г. и 2018 г. Според тези данни, в последните 6 години, месец октомври винаги е в рекордните топ 6 от 1979 г. насам. 

В регионален план октомври 2020 г. е с най-голямо отклонение от нормите в полярните райони на северното полукълбо. С особено голяма положителна аномалия се отличават много части на Северния ледовит океан и обкръжаващите го суши като в най-голяма степен това важи за моретата разположени на изток от Шпицберген до море Бофорт (фиг.1). С голяма положителна аномалия се откроява също и Тибетското плато, както и части от Източна Европа и Близкия Изток. 

Фиг.1. Отклонение на средната температура на въздуха за октомври спрямо нормата за 1981 – 2010 г. за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

 

Има и не малко места по света с отрицателни аномалии, като най-голяма такава се отчита в Антарктида около шелфовия ледник Роне (фиг.1). По-студено от нормалното през октомври 2020 г. е било в централните части на САЩ, както и в по-голямата част на Канада. Отрицателна аномалия има и в Централна Азия – в земите заобикалящи Тибет. Усилващото се явление Ла Ниня продължава да поддържа температурите по-ниски от обичайните в Тихия океан близо и южно от Екватора. Според моделните прогнози за развитие на Ла Ниня в тази част на света още няколко месеца температурите ще останат с отрицателна аномалия. 

Европа

В Европа месец октомври 2020 г. е с най-висока аномалия от 1979 г. насам, като отклонението от нормата възлиза на 1.7 °C. Средната октомврийска температура на европейския континент е с 0.1 °C над температурата за октомври 2001 г. и 0.2 °C над тази за октомври 2006 г., които са следващите два температурни рекордьора за октомври в Европа. 

Най-голяма положителна аномалия за континента е отчетена в страните около Черно море, както и на островите Шпицберген и Франц-Йосифова земя. По-високи от средните бяха температурите в Централна Европа и по Скандинавието. 

България

В България октомври 2020 г. е поредният месец с положителна аномалия. Най-наднормено по отношение на средната температура е било в Източна и най-вече в Североизточна България, където положителната аномалия е между 3.3 и 4.3 °C над нормата за периода 1981 – 2010 г. Най-малка е положителна аномалия в крайните югозападни части на страната – малко над 1 °C. 

Арктика

Високата температурна аномалия през октомври се отрази и на площите покрити с лед в Арктика. След годишния минимум постигнат през септември (второ място след 2012 г.), през октомври започна нарастване на ледената покривка. Средната месечна площ на ледовете в Арктика през октомври 2020 г. е 5,4 млн км2, или с около 1,5 млн км2  над този през септември. Въпреки това морският лед нараства с по-ниски темпове, отколкото през 2012 г.  – годината с най-малка площ през септември. Това изкачва октомври 2020 г. до първо място по най-малка площ покрита с лед от началото на сателитните наблюдения през 1979 г. (фиг. 3). 

Най-големите отрицателни аномалии на площите с лед спрямо средната стойност от 1981 – 2010 г. се наблюдават на север от Азиатския бряг на Северния ледовит океан, като това е свързано с големите положителни температурни аномалии. Това може да има продължителен забавящ ефект върху увеличението на морската ледена покривка през предстоящата зима. Октомври 2020 г. бележи четвъртия пореден месец с условия без лед или близо до условия без лед по Северния морски път. 

Фиг.3. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед площ спрямо нормата за 1981-2010 г. Средната площ с морски лед за периода 1981-2020 е 8.3 млн км2. Източник: C3S/ECMWF

 

По същото време в Антарктика се отчита втори пореден месец с площ на леда над средното, като това постижение идва след 48 поредни месеца на положителни аномалии на площите с лед около Антарктида, завършил през септември 2020 г.

Октомври 2020 е поредният месец, който е по-топъл от обичайното глобално. Това е и поредно доказателство, че глобалното затопляне се проявява по различен начин и степен в регионален и глобален план. И въпреки, че характеристиките се диференцират в зависимост от месеца, глобално всеки календарен месец от няколко години насам е по-топъл от обичайното.

Информация за климатичните промени и развитието на леда в Арктика може да научите от нашите статии за температурните рекорди в Арктика и за топенето на ледения щит на о-в Гренландия

 

 
 

В публикацията са използвани материали от: 

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-october-2020

https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-october-2020

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

www.stringmeteo.com

www.climateka.bg

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща