Обрат: Руската „Газпром“ е готова за компромис с Украйна, ако тя иска

Според Милер руската корпорация е готова да обсъди и предложения за участие в газотранспортен консорциум, а при нов газов договор цената за украинските потребители ще е по-ниска с една четвърт

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
991
article picture alt description

Руската компания „Газпром“ е готова да продължи договора за транзит на газ през територията на Украйна на база на действащият. Това е заявил председателят на компанията Алексей Милер на среща на премиера Дмитрий Медведев с украинския политик Виктор Медведчук и кандидата за президент на Украйна и лидер на „Опозиционна платформа – за цял живот“ Юрий Бойко.

„Що се касае за транзитния договор, той приключва на 31 декември 2019 година и „Газпром“ е готов да продължи транзита на газ през територията на Украйна за страните от Европа на база на продължаване на действащият договор“, е казал Милер на срещата, предавана по телевизия „112 Украйна“.

Освен това „Газпром“ е готов да обсъди и предложения за участие в газотранспортен консорциум, ако постъпят предложения от украинската страна, е заявил още Милер, коментират и руските медии.

Това предложение е огласил украинският политик Виктор Медведчук по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев. „По предложението за консорциума...Вие знаете, ние винаги сме били поддръжници на такъв проект. Ако има предложение от украинската страна за провеждане на преговори, то ние ще проведем преговори и ще участваме в газотранспортен консорциум с Украйна“, е казал Милер. Той е добавил, че такъв проект ще е помогне за увеличаване на надеждността и стабилността на транзита през Украйна за потребителите. По думите му, „Газпром“ е готов да води преговори за доставките на газ за Украйна, при това цената на газа за крайните потребители в Украйна в случай на нов договор за доставки на газ от Русия могат да бъдат с една четвърт под настоящите цени.

„Газпром“ е готов за провеждане на преговори за сключване на нов договор за преки доставки на украинския пазар на руски газ. Разбира се, днес е рано да се говори за конкретна цена по такъв договор, но знаейки високото ниво за крайните потребители, които са днес на украинския пазар, може с абсолютна точност да се каже, че по новия договор за преки доставки на руски газ на украинския пазар, цената за крайните потребители в Украйна ще е с някъде към една четвърт под настоящото ниво на цените“, съобщи Милер.

Украйна прекрати закупуването на газ от Русия през ноември 2015 г. и след това не е използвала руско гориво за отоплителния сезон, като нагнетяването на газ в газохранилищата през целия този период се осъществяваше чрез реверсивни доставки от Европа. Действащият договор за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща