Обединеното кралство има нужда от нови ядрени мощности, според доклад на британския център за политически изследвания

Енергетика / Свят
3E news
253
article picture alt description

Правителството на Обединеното кралство трябва да продължи да подкрепя производството на ядрена енергия, за да отговори на очакваното двойно по-високо търсене на електроенергия до 2050 г., като същевременно изпълни амбициите си за нулеви емисии. Това се посочва в нов доклад „Преодоляване на пропастта: Аргумент за нови ядрени инвестиции“ на британския Център за политически изследвания (Centre for Policy Studies).

В него се казва, че изграждането на поне една допълнителна атомна електроцентрала би осигурило значителен тласък на енергийната сигурност на Обединеното кралство, тъй като по-старите централи ще бъдат изведени от експлоатация през следващите години, информира world-nuclear-news.org.

До 2030 г. Великобритания ще изведе от експлоатация 14 от 15-те действащи в момента атомни реактори. Това означава загуба на 7,7 гигавата мощности, произвеждащи надеждна и безвъглеродна електроенергия. Изграждането на АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ в Съмърсет ще запълни част от недостига (3,2 гигавата), но „съществува риск, че без повече капацитет Великобритания ще трябва да удължи зависимостта си от изкопаеми горива, което би влошило изменението на климата“, посочва проучването.

Според него изграждането на още една АЕЦ би запазило съществуващите умения и опит, необходими за разработването на бъдещи атомни технологии като малки модулни реактори или термоядрени реактори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща