Новак пред енергийните министри от G20: Структурата на енергийния сектор ще се трансфомира

Енергетиката трябва да е в авангарда при възстановяването на глобалната икономика

Енергетика / Свят
3E news
705
article picture alt description

Структурата на енергийния сектор ще се трансформира, както от страна на търсенето, така и на предложенията. Възстановяването няма да е бързо, необходимо е енергетиката да се постави в авангарда за възстановяване на глобалната икономика. Това е заявил министъра на енергетиката на Русия Александър Новак по време на поредната среща на министрите на енергетиката от G20.

Настоящата среща на енергийните министри от G20 се председателства от Саудитска Арабия, а в дневния ред е обсъждане на концепцията за въглеродната икономика. Министрите на енергетиката на страните от G20 ще разгледат и въпросите за развитие на устойчивите енергийни системи чрез икономическа платформа, базирана на намаляването на емисиите,  повторното използване на въглерода (Circular Carbon Economy, CCE) и въпроса за осъществяване на по-широк достъп до енергия.

„Русия пое безпрецедентни задължения за балансиране на петролния пазар. Като отговорен участник в енергийния пазар ние правим всичко, зависещо от нас, за да не допуснем колапс на пазара, а вследствие и на световната икономика“, цитират от пресслужбата на енергийното министерство думите на Новак.

„В разстояние на няколко месеца наблюдаваме мерките, предприемани от държавите в условията на пандемията. Но може да констатираме, че независимо от всички затруднения енергийният сектор демонстрира своята устойчивост – всички услуги продължават да се осъществяват в непрекъснат режим“, е отбелязал той.

„Енергетиката стана един от най-пострадалите сектори. Предвид резкия спад на търсенето през април наблюдавахме навярно най-лошия период – търсенето на продукцията на нефтопреработката спадна с 28 – 30 % основно в секторите на самолетните и автомобилните превози. Обемът на инвестициите в добива намаля с 25 – 30 %. Средно очакваме спад на търсенето на петрол през 2020 г. на ниво до 10 %“, е отбелязал още руският министър.

„Очевидно, че структурата на енергийния сектор ще се трансформира, както от страна на търсенето, така и на предложенията. Възстановяването няма да бъде бързи и ще се характеризира с достатъчно продължителен период до достигане на показателите отпреди кризата“, е допълнил Новак.

„Настоящата ситуация не се ограничава само до енергийния пазар  - сериозен спад преживява цялата глобална икономика. Смятам, че енергийният сектор като движеща сила на световната икономика трябва да е в авангарда за преодоляване на подобни кризи и последващото възстановяване“, е казал още новак. „В периода на пандемията страните ни показаха високо ниво на коопериране. Благодарение на оперативните действия на G20 бе създадена краткосрочна фокус група в рамките на която бе наложен ефективен механизъм за мониторинг и разработване на необходимите мерки за реагиране“, е напомнил той.

Новак е отбелязал също така и успешната работа в рамките на декларацията за сътрудничество между страните от ОПЕК и извън картела, като нагледен пример за обединяване на усилията за балансиране на пазара.

По думите на министъра, Русия подкрепя и концепцията за въглеродна икономика. „Русия като цяло подкрепя тази концепция, която предлага цялостен, всеобщ подход за устойчивост на икономическия ръст и развитие и отчита икономическия, социалния и политическия контекст на всички страни от G-20“, е казал той. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща