Новак: Въглеводородите ще имат „лъвски“ дял в енергетиката дори и след 30 години

Русия и Германия са се договорили да подпишат меморандум за съвместни изследвания за производство на енергия чрез „зелени“ технологии

Енергетика / Свят
3E news
1700
article picture alt description

Делът на въглеводородите в световния енергиен баланс и през 2050 г. ще остане висок, дори ако в Европа енергийният баланс е друг, заявява министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю в рамките на Световната енергийна седмица (World Energy Week LIVE).

Точно през 2022 г. в началото на века Световния енергиен съвет и провеждането на това юбилейно мероприятие в Санкт Петербург през октомври, аз смятам, че този въпрос ще бъде още по-актуален, ние обсъждаме въпросите на енергийния преход, на бъдещия енергиен баланс...

Разбира се, трябва да се разбере, че когато говорим за ВЕИ, за водорода, въглеводородите никъде няма да отидат. Дори и през 2050 г. те ще държат лъвския дял в глобалния енергиен баланс“, казва Новак, цитиран от руските информационни агенции.

„Да, възможно е Европа да има различен енергиен баланс. Но ако говорим средно, да вземем съответно Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка, енергийният баланс пак ще бъде в полза на въглеводородите. Затова е важно днес да разберем какви ще са условията за осигуряване на подходящи енергийни ресурси, за да се осигури енергия на целия свят “, допълва той.

Новак смята, че слънцето и вятъра не могат нито през 2050 г., нито в бъдеще да осигурят напълно цялата енергия, необходима на света. Към днешна дата близо 2 млрд. души не получават енергия от съвременни източници. Освен това, ако задачата за преход към безвъгелеродна икономика бъде поставена в определени местни региони, в една или няколко държави, тя може да бъде осъществена, смята той.

Новак съобщава също така, че Русия и Германия са се договорили да подпишат меморандум за съвместни изследвания за производство на енергия чрез „зелени технологии“. По думите му, страните се опитват да създадат своя система за енергийна сигурност, която да е базирана и на други източници на енергия, като слънцето и вятъра. Сега, както смята той е актуална и темата за водородната енергетика и Русия й отделя особено внимание.

„Русия, като доставчик на енергия по принцип е готова в бъдеще да е доставчик и по новите технологии, затова сме готови да участваме в такива разработки заедно с други страни“, казва още руският енергиен министър.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща