Нова система за оценка на преките чужди инвестиции в ЕС ще заработи от април

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
554
article picture alt description

Нова система за оценка на преките чуждестранни инвестиции в Европейския съюз с цел защита на сигурността на региона ще заработи през април, се казва в прессъобщение на Европейската комисия.

Европейският съюз е основно място, към което са насочени преки чужди инвестиции от света, се казва в съобщението.
„Днес Съветът на ЕС утвърди нова система за проверка на преките чужди инвестиции, постъпващи в Европейския съюз. Новите правила влизат в сила от 1 април тази година“, съобщава ЕК, която предложи още през 2017 г.. въвеждане на нови правила. Системата предполага оказване на помощ „за защита на сигурността, общественият ред и стратегическите интереси на Европа“, се отбелязва от страна на ЕК

Тя включва в себе си създаване на механизъм за сътрудничество, при който държавите от ЕС и Европейската комисия ще могат да обменят информация и повдигат въпроси, свързани с конкретни инвестиции. Тя ще даде възможността ЕК да изразява становището си, когато инвестициите представляват заплаха за сигурността или общественият ред за повече от една страна на Европейския съюз, или когато инвестициите могат да подкопаят проект или програма, представляваща интерес за целия ЕС.

Системата предполага също така и установяване на определени изисквания за държавите в Европейския съюз, които искат да запазят или приемат механизъм за проверка на инвестициите на национално ниво. Последна дума по отношение на решението за това да се отваря или не пътят на дадени инвестиции на определена територия ще е на страната от Съюза, става ясно от съобщението. Сега в 14 от 28-те страни на ЕС съществуват национални механизми за оценка на инвестициите, отбелязват от ЕК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща