Нобела за мир ’2019 г. получи етиопският премиер Абий Ахмед

Икономика / Свят
3E news
860
article picture alt description

Нобеловата награда за мир за 2019 г. получи етиопският премиер Абий Ахмед, съобщи на сайта си Нобеловият комитет. Ахмед е удостоен с отличието за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея.

Двете страни, които водиха война от 1998 до 2000 година, възстановиха отношенията си през юли 2018 г. след години на враждебност, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Наградата, равняваща се на 9 000 000 шведски крони (около 900 000 долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември, годишнината на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, основал наградата със завещанието си през 1895 година.

"Етиопският премиер Абий Ахмед Али получава тази година Нобеловата награда за мир за своите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и особено за решителната си инициатива за решаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", отбелязва Нобеловия комитет.

Съществува отдавнашна традиция Нобеловата награда за мир да получават държавни глави, свързани с прекратяването на конфликти. Последният пример за такъв беше колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи наградата през 2016 г. за ролята си в прекратяването на 50-годишната гражданска война в страната, отбелязва британският в. "Гардиън".

Етиопия е „горда като нация“ с Нобеловата награда, обявиха от офиса му днес, а по-късно той заяви, че трогнат и развълнуван от признанието, предаде БНР.

43-годишният политик е премиер на Етиопия от април 2018 г. Малко преди това оглавява левият алианс Етиопски народен революционен демократичен фронт.

Бивш офицер от военното разузнаване, със заемането на премиерския пост Ахмед започва мащабна програма за политически и икономически реформи.

Само за шест месеца на власт Ахмед успява да постигне мир с Еритрея, да освободи дисиденти от затвора, да се извини за бруталността на властите и да приеме прокудени въоръжени групировки, сочени за терористи от предшествениците му.

Наскоро той изложи визията си за икономиката на Етиопия, полагайки основа за изборите, насрочени понастоящем за следващия май.

Но анализатори предупреждават, че политиките му са едновременно твърде бързи за старата политическа гвардия и за твърде закъснели за гневната младеж в страната, чиито протести го изведоха на власт.

Роден в западния град Бешаша от майка християнка и баща мюсюлманин, Абий Ахмед „израства спейки на пода“ в къща без електричество и течаща вода.

„Вземахме вода от реката“, припомня си той в радиоинтервю миналия месец. В ранните си детските си години не е виждал асфалтов път. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща