Немското правителство въвежда практика за международна търговия с водород

Стартира нов инструмент за финансиране на H2Global

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
919
article picture alt description

Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия (BMWi) съобщава за създаването на H2Global – механизъм за стимулиране на навлизането на световния пазар на зеления водород и производните му продукти (PtX – продукти) в промишлен обем с помощта на търгове.

H2Global е разработен от интердисциплинарна група от експерти под ръководството на Немската общност за международно сътрудничество (CIZ) с участието на немската Асоциация по водород и горивни елементи (DWV) и представители на бизнеса.

За организацията на търговските дейности ще бъдат създадени „външнотърговски партньорство със страни, в които Н2 може да се произвежда ефективно благодарение на географското положение“. Първо такова споразумение, в което се споменава Н2Global е било подписано с Австралия.

Концепцията H2Global предвижда провеждане на двойни търгове. Търговете ще извършва посредник: HINT.CO (Hydrogen Intermediary Network Company). Чрез посредника ще бъдат сключвани дългосрочни договори за покупка на водород (извън граница) и краткосрочни договори за препродажбата му в Германия. Тъй като стойността на зеления водород днес е по-висока от пазарната цена на водорода, Федералното министерство на икономиката ще задели 900 млн. евро, за да уравновеси разликата между цените на предложенията и търсенето. По този начин програмата предлага на участниците на пазара инвестиционната сигурност, необходима на първите етапи на развитие на пазара и създава стимули за организиране на производството на зелен водород и свързаната с него инфраструктура извън Германия и вътре в страната. 

В търговете могат да участват проекти с минимална мощност на електролиза от 100 МВт, тоест механизмът е ориентиран към големи доставки.
H2Global има също така за цел и внедряване на зелени технологии по „Произведено в Германия“ в страните партньори, „подкрепящи енергийния преход“ на тяхна територия, а също така „осигуряване на огромното търсене на внос от страна на Германия на зеления водород и неговите производни“. 

За осъществяване на програмите с участието на 16 компании учредители е създаден Фонд H2Global Foundation. Тези 16 компании са  Siemens Energy, Thyssenkrupp, VNG, Deutsche Bank, Salzgitter, Uniper, Hamburger Hafen und Logistik, Neuman & Esser, Reederei F. Laeisz, Viridi RE, Enertrag, Nordex, Green Enesys, MAN Energy Solutions, Hydrogenious LOHC Technologies GmbH и Linde.

Фондът е отворен и за други предприятия и се очаква, че скоро броят на участниците ще се увеличи до 70. 

Според федералният министър на икономиката Петер Алтмайер целта е да се насърчи бързото нарастване на пазара за зелен водород и неговите производни и по този начин да се осигури дългосрочното предлагане на зелени енергийни източници в Германия. „Това е възможно благодарение на пазарния инструмент за финансиране H2Global и е изключителен пример за свързване на иновативна индустрия с устойчива енергийна политика. По този начин H2Global осигурява важен принос за високото конкурентно и климатично неутрално технологично местоположение в Германия. "

По-рано през този месец трите института Фраунхофер публикуваха мета изследване за необходимостта от водород в Германия. Според изчисленията по-голяма част от необходимото вътрешно потребление на водород ще се задоволява от внос. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща