Немският външен министър е обсъдил с Помпео заплахата за санкции срещу „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
527
article picture alt description

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас е обсъдил с държавния секретар на САЩ Майк Помпео заплахата от санкции срещу „Северен поток 2“, съобщава агенция Bloomberg. В разговорът си с държавният секретар на САЩ, Маас е изразил недоумение във връзка със заплахите от страна на САЩ по адрес на германските фирми.

По-рано официалният представител на германското правителство съобщи, че правителството на Германия поддържа контакт с фирмите, които САЩ плаши със санкции, заради строителството на газопровода.  „Нашата позиция за такива екстериториални санкции е известна“, е заявил той, цитиран от международните агенции. Той е подчертал също така, че германските управляващи „обсъждат по-нататъшните стъпки с европейските партньори, Европейското външно ведомство и Европейската комисия.

РИА Новости по-рано информира, че от руското външно министерство са съобщили, че Москва разчита, че Берлин също смята да доведе до край проекта за строителството на газопровода „Северен поток 2“, независимо от противопоставянето от страна на Съединените Щати.

„Москва разглежда агресивните опити на САЩ за спиране на завършването на строителството на „Северен поток 2“ чрез въвеждането на екстериториални санкции срещу участниците в проекта като грубо нарушение на международното право от Вашингтон и намеса във вътрешните работи на суверенни държави. Русия потвърждава намерението си да доведе проектът докрай въпреки оказваното от американците противодействие и разчита, че правителството на Германия ще продължи да се придържа към същата линия“, са заявили от руското външно министерство в навечерието на предстоящите на 11 август преговори на министрите на външните работи на Германия и Русия Хайко Маас и Сергей Лавров.

„Северен поток 2“ предвижда изграждане на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща